Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

Implementacija bežične razmjene podataka za sustav šumarske proizvodnje HŠ

Poznato je da HŠ već godinama koriste terenske uređaje za prikupljanje podataka o proizvodnji drvnih sortimenata u šumi (procesi primanja i otpreme drvnih sortimenata). Sustav je razvijen na Windows Mobile 6.5 platformi i prijenos podataka u centralni sustav proizvodnje obavlja se isključivo putem žičnog prijenosa, odnosno nošenjem uređaja u šumariju samo radi prijenosa podataka na kraju dana. Osim velikih troškova takvog procesa (prijevoz radnika sa udaljenih lokacija do šumarije), naprosto je implementacija bežičnog prijenosa podataka postala nezaobilazna stvar.Problem implementacije takvog sustava je što izvor podataka nije centraliziran, već je izvor podataka šumarija – kojih ima 178 (dakle radi se o distribuiranom sustavu). Terenskih uređaja trenutno u HŠ ima oko 1500 i planira se nabava novi. Dakle radi se o 178 lokacija koje bežično moraju komunicirati sa N uređaja koji pripadaju toj šumariji. Osim toga, dodatni problem predstavlja i to što uređaji ne samo da moraju poslati podatke na odgovarajuću šumariju, već moraju i primiti svježe podatke sa šumarije natrag nakon svakog prijenosa podataka – a niti šumarija, niti terenac u trenutku slanja/primanja ne moraju biti online.Rješenje takvog sustava implementirali smo korištenjem Azure Service Bus tehnologije uz pomoć Azure Blob Sotrage-a i Serverless tehnologije (Azure Functions – HTTP trigger) koji služi kao proxy servis. Time smo pokrili potrebe i zahtjeve backenda te je to uspješno implementirano. Za „slušanje“ i komunikaciju šumarije sa ServiceBus-om kreirani su Windows servisi na svakoj šumariji u .NET Core 3.0Razvoj klijenata za nove terenske uređaje migrirali smo sa Windows Mobile 6.5 na Android, te novu aplikaciju razvijamo pomoću Xamarina. Osim nove aplikacije podržali smo i stare Windows Mobile 6.5 uređaje jednostavnim priključivanjem na izrađeni backend koji je sam po sebi platformski neovisan.

Materijali s predavanja

  • Dostupno samo sudionicima konferencije. Molimo prijavite se.

Marko Frntić

HRVATSKE ŠUME d.o.o.

Marko Frntić, dipl.ing.šumarstva, 15 godina lead developer u Hrvatskim šumama. Prije toga 8 godina predavač VB.NET i C# u Algebri.

Podijelite s prijateljima