Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

Graphs and SQL – bringing more relations to your data

Pohrana podataka u obliku grafova nije novost, budući da su grafovi opisuju odnose među podacima na slični način kao i relacijske baze. Kako se radi o komplementarnoj tehnologiji, s velikim analitičkim potencijalom, Microsoft je pomalo stidljivo u SQL Server 2017 uveo podršku za graf baze, no tek dodavanjem novih featurea u verziju 2019 dobivaju punu funkcionalnost. Posebno do izražaja prednosti ovog oblika zapisa dolaze kod višestrukih hijerarhija te velikog broja many-to-many veza, ali i kao osnova za razne alate napredne analitike poput SNA. Osim kao dio SQL Servera, u Microsoft portfoliu graf baze postoje i u Azureu, i to čak u dvije varijante.

Kroz predavanje bit će predočeni osnovni pojmovi graf baza, osnovni principi korištenja na SQL Serveru te novosti uvedene u SQL Server 2019. Pored toga, bit će dan odnos između različitih načina rada (on-premise / cloud), odnosno prednosti i nedostaci oba pristupa. Konačno, bit će dani use caseovi i tipične primjene za ovaj tip pohrane podataka.

0 komentar(a)

Materijali s predavanja

Tomislav Hlupić

POSLOVNA INTELIGENCIJA d.o.o.

Tomislav Hlupić je nakon dugogodišnjeg programerskog iskustva svoj novi poslovni put započeo u Poslovnoj inteligenciji kao DWH/BI konzultant u Microsoft odjelu, gdje pretežno radi u bankarskom sektoru. Pored toga, pohađa doktorski studij na FER-u na kojem proučava mogućnosti razvoja skladišta podataka i načine njihovih implementacija u modernim okruženjima, u što pokušava uklopiti svoje neskrivene afinintete prema raznim gadgetima. Od 2018. radi kao vanjski suradnik na Visokom učilištu Algebra u svojstvu predavača i asistenta.

Komentiranje moguće potvrđenim sudionicima konferencije kroz WinDays aplikaciju.

app.windays.hr

Podijeli s prijateljima