Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

Održivost informatičkog sustava u bolnicama – izazovi, mogućnosti i kapaciteti

U zdravstvenom prostoru djelatnici stvaraju velike količine podataka o aktualnim zdravstvenim slučajevima, pretežno u multimedijskoj formi. Bazom podataka kroz transakcijski model arhivira se sadržaj svih poslovnih događaja u tekstualnom formatu, dok se većina suvremene digitalizirane dijagnostike pojavljuje u formatu slike i filma te konverzije zvučnog zapisa. Podaci su nastali kao posljedica znanja i radnog napora medicinske struke u strukturiranom obliku, što je osnovni uvjet za uspješnu digitalnu transformaciju podataka u informaciju. Takva složena poslovna rješenja treba pratiti sofisticirana informatičko-komunikacijska platforma. IT sektor jedna je od najbrže rastućih inovativnih tehnologija u svijetu. Suština upotrebe moderne informatičke i komunikacijske tehnologije je stvaranje ergonomski optimalnog radnog okruženja. Ako je primarni cilj dobivanje više vremena za obradu medicinskog slučaja, jednostavan i brz dohvat informacija, u pozadini moraju biti integrirana kompleksna informatička znanja. Cilj je omogućiti medicinskoj struci optimalno zatvaranje svih procesa u medicinskom slučaju, a pacijent mora biti fizički i mentalno zadovoljan odnosom i tretmanom kroz sve faze liječenja. IT donosi komparativnu prednost s kompetencijama za ugled i povjerenje u zdravstveni sustav. Kvalitetna programska rješenja i kontinuirana dostupnost podataka logičan su paket usluga koji se dnevno isporučuje korisnicima sustava. U digitalnom svijetu osnovna je zadaća informatičara poslovni sustav održati sigurnim i stabilnim. Informatika je dodana vrijednost medicinskoj struci jer čuva ugled zdravstva i daje povjerenje u zdravstveni sustav. Osobni podaci po zakonu pripadaju u posebnu kategoriju povjerljivih podataka. Sistemski inženjeri specijalizirani za sigurnost u virtualnom prostoru drže maliciozne aktivnosti ispred vrata zdravstvenog informatičkog sustava. Zdravstveno osoblje više nego ikada ovisi o znanju i vještinama informatičke struke.

Dražen Pomper

Opća bolnica Varaždin

Programer, sistem analitičar, projektant IT sustava. Od 1990 Voditelj odjela za zdravstvenu informatiku Opće bolnice Varaždin. Sistem inženjerstvom se bavi koliko treba da sustav u njegovoj radnoj kući preživi. Glavna okupacija je primjena informatičkih tehnologija za unapređenje poslovnih procesa u zdravstvenom prostoru, te kako utjecaj Informatičkih Tehnologija može poboljšati kvalitetu života u lokalnoj zajednici. Član je izvršnog odbora Hrvatskog društva za medicinsku informatiku, član Microsoft User grupa: Dev, IT Pro, Edu, SQL. Suvoditelj je sa mlađom kćerkom Sarom, Microosft IT Pro Community Varaždin, društvenu informatičku strukovnu asocijaciju koja okuplja ljude iz zone IT. Obrada tema obuhvaća područja operativni sustavi, mrežni sustavi, „virtualizacija“, sigurnost poslovnih sustava, konfiguracija i upravljanje skladištima podataka, „oblak“, održivost informatičkog sustava u neprekinutom radu. Posebna pažnja poklanja se poslovima koja pokriva uredba za zaštitu podataka, pravilnicima o kibernetičkoj sigurnosti, jer je osiguranje dostupnosti podataka ustvari osnovni posao IT. Zajedno sa Sarom ima svoju pisani osvrt u mjesečnom specijaliziranom medicinskom časopisu Medix, na tema IT u zdravstvu. Danas uživa u ulozi promociji i dijeljenja stećenog znanja i ogromnog iskustva u IT, za IT svijet.  

Biserka Klarić

KLINIČKA BOLNICA DUBRAVA