Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

Blazor - godinu dana kasnije

Danas svi radimo JavaScript aplikacije više-manje uspješno i kvalitetno uz stalni osjećaj da nije to to! Mučimo se s Node paketima i ranjivostima, ali i dalje samo razmišljamo koji ćemo sljedeći JavaScript framework krenuti učiti! (vue.js ;-)) Neko vrijeme se šapuće i priča - stiže WebAssembly - spas za sve naše programerske probleme. WebAssembly je W3C otvoreni standard podržan od svih vodećih "browsera" koji nosi okruženje za izvršavanje binarnog koda. Sa svim prednostima koje sada imaju nativne aplikacije - brzina izvršavanja, paralelno procesiranje, veličina izvršnih datoteka, baratanje memorijom. I pristupom API-u kao što je uobičajeni DOM API. Kombinacijom .NET i WebAssembly-a, Razora i Browsera, nastao je Microsoftov eksperimentalni web UI framework nazvan Blazor. Iako još uvijek pod oznakom eksperimenta Blazorov server side model pod imenom Razor Components ulazi u ASP.NET Core 3.0 paket kao punopravni član i novi izbor za kreiranje web sučelja. Na predavanju ćemo vidjeti kako je Blazor napredovao u proteklih godinu dana, kamo ide i dali ima svijetlu budućnost. Pokazat ćemo i klijentsku aplikaciju pisanu C# kodom u Razor sintaksi koju ćemo kompilirati u WebAssembly i izvršavati u browser. Predstavit ćemo i novi način rada s Razor komponentama. WebAssembly je već stigao - uskočite na vlak!

Ivan Curić

CITUS d.o.o.

Ivan Curić je Lead Software Engineer u tvrtki CITUS i Magistar informatike iz područja Software inženjerstva. Iskustvo je do sada stekao na nekoliko važnih projekata, a područja od najvećeg interesa su mu razvoj modernih web aplikacija, Kinect aplikacija, te Xamarin mobilnih aplikacija. Upoznat je s gotovo svim razvojnim okolinama i alatima, a posebnu strast ima prema Microsoft tehnologijama u kojima i razvija većinu rješenja. Ivan je Microsoft Certified Trainer, te je predavač na nekoliko regionalnih konferencija. U slobodno vrijeme priprema se za maraton i trenira boks da izoštri svoj um :).  

Dobriša Adamec

CITUS d.o.o.

Dobriša Adamec je Solution Architect u tvrtki Citus gdje radi na razvoju i uspostavi servisno orijentiranih aplikacija. Višegodišnje iskustvo razvojnog inženjera i rada na izradi web aplikacija služi mu kao temelj današnjoj specijalizaciji: ASP.NET platforma, servisni sloj i prateći otvoreni standardi te interoperabilnost aplikacija. Uz to što nove tehnologije koristi u svakodnevnom radu, znanja o njima već dugi niz godina prenosi kroz predavanja na konferencijama i okupljanjima stručnjaka te kao Microsoft certificirani trener kroz službene MOC tečajeve. S kolegama vodi Karlovac Developers Meetup i pomaže u održavanju Code Club radionica za školarce.