Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

Back-bone svakog IoT sustava – lambda arhitektura i kako ju izvesti Azure tehnologijama

Kao jedan od glavnih trendova IT svijeta današnjice, Internet-of-Things predmet je razgovora mnogih IT stručnjaka. Mogućnost brze dostave podataka s iznimno velikog broja senzora predstavlja nevjerojatan potencijal za razvoj rješenja o kojima smo do sada mogli samo sanjati. S obzirom da ovi podaci predstavljaju zapravo podatkovni tok (eng. data stream) za njihovu analizu koristi se predložak arhitekture nazvan lambda pattern, a sastoji se od hladnog sloja (poznat i kao batch sloj) te vrućeg sloja (poznat i kao speed sloj). Lambda arhitekturu na Azureu moguće je izvesti na različite načine te korištenjem različitih tehnologija, kako iz svijeta Azure-only tehnologija tako i iz svijeta otvorenog koda. Ovo će predavanje predstaviti najpopularnije među njima te dati upute kako odabrati tehnologiju u svakom pojedinom elementu ove arhitekture.

Tomislav Tipurić

Nephos d.o.o.

Tomislav je CTO i partner u Nephosu – tvrtki koja svojim uslugama i proizvodima uspješno podupire digitalnu transformaciju svojih klijenata u zemlji i inozemstvu. Prije pridruživanja Nephosu, Tomislav je radio Microsoftu 10 godina, zadnjih nekoliko na poziciji tehnološkog stratega za partnere koji Microsoftove tehnologije i cloud usluge ugrađuju u vlastite proizvode. Tijekom svoje karijere surađivao je sa brojim tvrtkama u regiji, od najmanjih start-upova do renomiranih velikih tvrtki, pomažući razvojnim i sistemskim inženjerima u primjeni najnovijih Microsoftovih tehnologija. Njegov današnji fokus su vodeće svjetske cloud tehnologije, DevOps teme, umjetna inteligencija te poslovanje u eri 4. industrijske revolucije. Velik dio vremena provodi prenoseći znanje kroz radionice i predavanja na brojnim konferencijama u regiji, pomažući pojedincima i tvrtkama da budu uspješnije u primjeni inovativnih tehnologija.