Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

Automatska definicija gotovosti za osiguranje kvalitete i rješavanje tehničkog duga

U Scrumu, barem jednom na kraju svakog sprinta, razvojni tim mora proizvesti gotovu verziju proizvoda (Done) koja se po potrebi može isporučiti krajnjem korisniku. Razumijevanje svega što je potrebno napraviti za gotovu verziju je važno da bi tim imao transparentan uvid u količinu posla kojeg je nužno odraditi, ali i da bi mogao kontrolirati kvalitetu. Zašto je stanje gotovosti tako važno? Bez da ga dostignemo redovito u svakom sprintu, nedovršeni posao će se nakupljati u obliku tehničkog duga. Bez uvida i kontrole nad tim tehničkim dugom i nad preostalim potrebnim poslom, vrlo lako ćemo možemo izgubiti kontrolu nad cijelim razvojnim procesom. Posljedično, isporuke neće ići na vrijeme, kvaliteta će biti loša i s vremenom, umjesto da proizvodimo novu funkcionalnost, lako nam se može desiti da se bavimo samo tehničkim dugom. Kako znamo da smo gotovi i da mirne duše možemo isporučiti novi komad funkcionalnosti? Tako što smo poduzeli sve nužne korake opisane u definiciji "Gotovog" (Definition of Done). Definicija Gotovog je inicijalno obična lista kriterija, ali s vremenom želimo provjeru svakog od tih kriterija automatizirati. Lako dostupni alati koji se integriraju u kanal isporuke mogu na jednostavan način provjeravati stanje gotovosti. Možemo izvršavati automatske testove, mjeriti pokrivenost i složenost koda, raditi statičku analizu, isporučivati softver u testna okruženja i tamo izvršavati testove prihvatljivosti i još puno toga. Koristeći Azure Pipelines DevOps pokazati ćemo kako se jednostavno može automatizirati provjera gotovosti. Dođite na ovo predavanje i sa sobom ponesite praktične savjete za učinkovitu borbu protiv tehničkog duga i osiguranje kvalitete uz automatsku provjeru gotovosti.

Ognjen Bajic

Agilist IT d.o.o.

Ognjen Bajić je DevOps konzultant i Professional Scrum Trainer s više od 20 godina iskustva u profesionalnom razvoju softvera. Specijaliziran je za Microsoft ALM/DevOps i radi s Team Foundation Serverom (TFS) i kasnije s Azure DevOps od 2004. Ognjen pomaže timovima i organizacijama kod uvođenja agilnih alata i praksi, automatizacije i optimizacije razvojnih procesa te da ostvare izvrsnost u kontinuiranoj isporuci i DevOpsu. U radu s timovima, uz fokus na tri aspekta DevOpsa, ljude, procese i alate, vodi ih kod uvođenja profesionalnih razvojnih praksi. Predavao je na nizu konferencija (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca, Windays) i radionica. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio i razvojne tehnologije. Posjeduje niz certifikata: PSM I i II, PSD, MCSD: ALM, MCTS:TFS, MCSD.NET, PMP.  

Ana Roje Ivancic

Agilist IT d.o.o.

Ana je konzultant za DevOps i Agile i specijalist za Azure DevOps Services/Server (ex VSTS/TFS) s preko 15 godina iskustva na polju profesionalnog razvoja softvera. Uvjerena je da pomno odabrana kombinacija agilnih i inženjerskih praksi te integriranih alata pomaže organizacijama ostvariti kontinuiranu isporuku vrijednosti svojim korisnicima. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, ATD, DevArena, ALM Days, NT Konferenca, Basta!) te tehnološke treninge prilagođene klijentima. Sudjelovala je na raznim svjetskim konferencijama (DevOps Enterprise Summit, DockerCon, Agile, ALM Forum, Build). Nositelj je Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za razvojne tehnologije i licencirani je Scrum.org Professional Scrum Trainer (PST). Posjeduje niz Scrum i Microsoftovih industrijskih certifikata. Diplomirani je inženjer matematike i računarstva te magistar ekonomskih znanosti.