Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

Ultimativni cilj pacijenata su ishodi liječenja

Primjena inovativnih tehnologija, inovativnih lijekova i medicinskih proizvoda izravno je povezana s poboljšanjem zdravstvenih ishoda i produljenjem životnog vijeka ljudi te se procjenjuje da su u razvijenom svijetu od 2000. do 2009. inovativni lijekovi pridonijeli produljenju očekivane životne dobi pri rođenju sa 73 posto, uzimajući u obzir i druge faktore kao što su visina prihoda, stupanj obrazovanja, procijepljenost, smanjenje faktora rizika te pristup zdravstvenoj zaštiti. Kronične bolesti danas predstavljaju 70 posto svih bolesti, a kako populacija stari taj postotak će se povećavati. Imat ćemo stariju populaciju s rastućim zdravstvenim potrebama i ukoliko se zdravstveni sustavi ne prilagode demografskim promjenama, procjenjuje se da će se trošak u zdravstvu udvostručiti. Ovi sociološko-demografski izazovi opterećuju naše zdravstvene sustave koji su prisiljeni pomnije upravljati troškovima, ograničavajući terapijske opcije za liječnike i njihove pacijente. Čini se kako je potrebno proširiti vidokrug zdravstvenih sustava s uskog fokusa na smanjenju troškova prema maksimiziranju vrijednosti, što znači da trebamo težiti dobivanju najboljeg ishoda iz utrošenih sredstava za sve sudionike zdravstvenih sustava. Inovativna farmaceutska inicijativa snažno se zalaže za uspostavu registara pacijenata i praćenje ishoda liječenja te podupire sva nastojanja u smjeru digitalizacije, prikupljanja i objedinjavanja baza podataka. U tom smislu, praćenje i mjerenje ishoda liječenja prepoznaje kao glavnu mjeru upravljivosti i održive financijske stabilnosti zdravstvenih sustava, te najvažniju mjeru vrijednosti za pacijenta koja ih konačno postavlja u središte aktivnosti sustava.

Tatjana Tomljanović

JOHNSON & JOHNSON S.E.

Tatjana Tomljanović je nakon završetka studija medicine radila kao liječnik obiteljske medicine, te je potom karijeru nastavila u farmaceutskoj industriji na poslovima marketinga, prodaje, komunikacija, odnosa s udrugama i vladinim organizacijama. Trenutno je zaposlena u tvrtki Janssen u Zagrebu na poslovima Govrenmental Affairs and Patient Education & Advocacy Lead. Predsjednica je Upravnog vijeća Udruge iF! ( Inovativna farmaceutska inicijativa) čija je i Janssen članica te član Upravnog odbora Udruge HOPAL za provođenje projekta serijalizacije lijekova.