Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

HOPAL Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova

Svaki drugi lijek kupljen preko interneta krivotvoren je, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Iako u Hrvatskoj ovaj trend još nije došao do izražaja, na svjetskoj razini krivotvorenje lijekova postalo je unosan posao, neovisno o tome je li riječ o proizvodnji ili distribuciji. Kao odgovor na ovu problematiku Europska komisija je još 2011. izdala Direktivu o krivotvorenim lijekovima (Direktiva 2011/62/EC), koja nalaže serijalizaciju, odnosno, dodatno sigurnosno označavanje svakog pakiranja lijeka koji se izdaje na recept. Ovaj izazovan i vrlo opsežan proces po prvi je put povjeren partneru izvan nacionalnih legislativnih tijela – farmaceutskoj industriji. Cilj Direktive EK je sprječavanje ulaska krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u središte zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata. Hrvatska kao članica EU radi na implementiranju odrednica Direktive i Uredbe EK kako bi sve bilo spremno za početak procesa 09. veljače 2019. godine.“

Maja Drašković

Bayer

Maja Drašković je odmah nakon završetka studija medicine u Zagrebu karijeru gradila u farmaceutskoj industriji na poslovima marketinga, prodaje, komunikacija, odnosa s udrugama i vladinim organizacijama. Trenutno je zaposlena u tvrtki Bayer u Zagrebu na poslovima Market Access Managera. Članica je Upravnog vijeća Udruge iF! čiji je i Bayer član te predsjednica Upravnog odbora Udruge HOPAL za provođenje projekta serijalizacije lijekova.