Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

DevOps transformacija u Microsoftu

Ovo je priča o tome kako je Microsoft transformirao i ubrzao svoj razvojni proces uvođenjem DevOps praksi. Novi pristup nazvan One Engineering System (1ES) donio je dramatične promjene u infrastrukturi, procesima, alatima i organizaciji rada u Microsoftu. U potpunosti se temelji na Visual Studio Team Services i Azure platformama, koje su dostupne svima. Transformacija je Microsoftovim timovima u prvom redu omogućila da s višegodišnjih ciklusa izdavanja novih verzija Team Foundation Servera prijeđu na redovne trotjedne isporuke novih funkcionalnosti na Visual Studio Team Services platformi u oblaku. Nadalje im je pomogla uvesti potpunu kontrolu nad tehničkim dugom i početi mjeriti zadovoljstvo umjesto broj korisnika. Na tehničkoj razini je razvojni proces značajno unaprijeđen uvođenjem GIT sustava za verzioniranje, dramatičnom promjenom pristupa testiranju i kvaliteti općenito te agilnim planiranjem i organizacijom timova. U predavanju ćemo opisati što su sve Microsoftovi timovi naučili kroz godine uvođenja novog sustava razvoja i kako možemo profitirati od tih iskustava. Primjeri koje ćemo opisivati vezani su za tim koji razvija Visual Studio Team Services (preko 800 ljudi), s kojim usko surađujemo, iako se isti razvojni sistem koristi i u Windows, Azure i drugim timovima širom Microsofta.

Ognjen Bajić

EKOBIT d.o.o.

Ognjen Bajić je DevOps konzultant i Professional Scrum Trainer s više od 20 godina iskustva u profesionalnom razvoju softvera. Specijaliziran je za Microsoft ALM/DevOps i radi s Team Foundation Serverom (TFS) i Visual Studio Team Services (VSTS) od 2004. Ognjen pomaže timovima i organizacijama kod uvođenja agilnih alata i praksi, automatizacije i optimizacije razvojnih procesa te da ostvare izvrsnost u kontinuiranoj isporuci i DevOpsu. U radu s timovima, uz fokus na tri aspekta DevOpsa, ljude, procese i alate, vodi ih kod uvođenja profesionalnih razvojnih praksi. Predavao je na nizu međunarodnih (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca) i domaćih (svi dosadašnji Windaysi i DevArene) konferencija i radionica. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio i razvojne tehnologije. Posjeduje niz certifikata: PSM I i II, PSD, MCSD: ALM, MCTS:TFS, MCSD.NET, PMP.  

Ana Roje Ivančić

EKOBIT d.o.o.

Radi na pozicijama tehničkog konzultanta za Application Lifecycle Management (ALM) na Microsoft Team Foundation Server (TFS) odnosno Visual Studio Team Services (VSTS) platformi. Primarno se bavi implementacijom ALM okruženja za klijente, što uključuje planiranje, instalaciju, integraciju i prilagodbu okruženja, te edukaciju i dugoročno savjetovanje razvojnih timova različitih veličina. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, ATD, DevArena, ALM Days, NT Konferenca), kao i tehnološke treninge prilagođene klijentima. Sudjelovala je na raznim svjetskim konferencijama (Build, Microsoft TechEd, Microsoft PDC, Agile, ALM Forum). Ana je diplomirani inženjer matematike i računarstva, nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio and Development Technologies, područje Visual Studio ALM te MCSD:ALM, CSM, MCTS:TFS, MCSD.NET, MCDBA. Posjeduje iskustva voditelja razvojnih timova te višeg razvojnog inženjera na brojnim uspješnim razvojnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ujedno se intenzivno bavi tehnikama vođenja projekata i upravljanja razvojnim procesom. U slobodno vrijeme istražuje sa svojom djecom čari prirode i društva.