Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

OKRUGLI STOL 'Hrvatska 2020 – društvo u kome poduzetnik stvara blagostanje'

Hrvatska je društvo koje je još uvijek u krizi, kako gospodarskoj tako i moralnoj. Prevladava negativizam i pesimizam. Srećom, postoji nemali broj svijetlih primjera, koji pokazuju da se i u našoj zemlji može uspjeti, da ispravni pristupi i investicije u prave stvari mogu uistinu uroditi plodom i donijeti pozitivne pomake. Kako te otoke pozitivnosti povezati? Kako povećati učinak svakog dobrog poduzetničkog projekta kako bi se zaposlilo još više ljudi? Što je sa suradnjom obrazovne i poslovne zajednice, suradnjom politike i gospodarstva? Što je to što u Hrvatskoj moramo početi raditi već sutra? Koje krive korake Hrvatska ne smije ponoviti? Kako stvoriti okruženje u kojem svaki pojedinac djeluje i stvara napredno društvo?

Nenad Bakić

SELECTIO d.o.o.

Poduzetnik i investitor. Magistar znanosti (matematika), karijeru započeo na Matematičkom fakultetu u Zagrebu. Nakon 5 godina u znanosti osnovao prvu tvrtku za analizu financijskih tržišta. 1997.-2001. na raznim pozicijama u financijama (investicijsko bankarstvo i upravljanje financijskom imovinom), uključujući upravljanje mirovinskim fondom. Prvi certificirani financijski analitičar (CFA) u Hrvatskoj. Serijski poduztenik. Nakon aktivne karijere u financijama osnovao više tvrtki iz područja novih medija i upravljanja ljudskim resursima, zajednička tema svima je ‘tržišta’ (‘marketplaces’). 2007. prodao MojPosao u najvećoj transakciji u novim medijima i internetskom poslovanja u regiji. Trenutni poslovni poduhvati uključuju tvrtke u upravljanju ljudskim resursima, potrazi za kadrovima i privremenim zapošljavanjem koje su vodeće u Hrvatskoj. Aktivan investitor na Zagrebačkoj burzi, s investicijskim stilom orijentiranim na dugoročne 'value' investicije, uz dioničarski aktivizam. Osnovao i financirao udrugu Donacije.info, koja je upravljala istoimenim websiteom ‘marketplace-u’ za doniranje u Hrvatskoj, s misijom da postane 'društvena mreža' za doniranje u katalizira filantropiju u Hrvatskoj. Trenutno financira projekt 'Croatian makers' koji donira opremu za robotiku i automatiku školama i centrima za rad s mladima.  

Ante Mandić

IN2 d.o.o.

Ante Mandić rođen je 1955. godine u Sanskom Mostu, BiH. Osnovnu školu je završio u Otoku, a gimnaziju u Vinkovcima. Nakon diplome iz kemije i nuklearne fizike te magisterija iz računalnih znanosti na Tehničkoj Vojnoj Akademiji u Zagrebu, karijeru nastavlja u privatnom sektoru i 1992. godine pokreće softversku tvrtku IN2 na čijem je čelu do danas. Od tvrtke koja je u prvim mjesecima početku brojala tek nekoliko ljudi, IN2 je danas grupa od 12 tvrtki raspoređenih u šest država regije sa više od 500 uposlenih stručnjaka. Od početne ponude koja je uključivala izradu rješenja po zahtjevu korisnika, IN2 svoj portfelj postupno širi na softverska rješenja za investicijsko bankarstvo i fondove, osiguranja, javni sektor, zdravstvo, gospodarstvo te informacijsku sigurnost i forenziku. Pored angažmana u IN2, Mandić je i aktivni sudionik hrvatske IT zajednice; predsjednik IT udruženja u Hrvatskoj gospodarskoj komori; 2014. godine Predsjednik RH ga je odlikovao Redom danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva. Oženjen je, otac dvoje djece.  

Berislav Horvat

Ernst & Young d.o.o.

Berislav Horvat je Country Managing Partner u EY-u Hrvatska. Svoju je karijeru započeo u EY-u 2002. godine, gdje je još kao asistent radio na poslovima revizije i savjetodavnim projektima. Od tada napreduje od asistenta, preko seniorske na menadžersku poziciju te 2012. godine postaje partner i vodi revizije i povezane usluge za klijente iz različitih sektora, s posebnim fokusom na sektore široke potrošnje, telekomunikacija, nekretnina i private equity. 2014. godine postaje Country Managing Partner te u skladu s globalnom korporativnom strategijom izgradnje boljeg poslovnog okruženja, u Hrvatskoj pokreće program EY Poduzetnik godine koji se u svijetu provodi već 28 godina. Bio je zadužen i za pokretanje odjela savjetovanja u hrvatskom uredu EY-a, koji danas klijentima u privatnom i javnom sektoru pruža različite konzalting usluge poput upravljanja projektima, usluga vezanih za EU fondove, IT savjetovanja, Big Data usluga i podrške pri infrastrukturnim projektima. Diplomirani je ekonomist, ovlašteni revizor pri Hrvatskoj revizorskoj komori i član Udruge ovlaštenih i certificiranih revizora u Velikoj Britaniji (FCCA). Oženjen je i otac dvoje djece.  

Petar Štefanić

HRT

Petar Štefanić, dugogodišnji televizijski novinar koji je svoju karijeru počeo 2001.godine na Hrvatskom radiju. Uređivao je i vodio emisije U mreži prvog i Poligraf. 2005. godine prelazi na Hrvatsku televiziju. U svome radu bavio se raznim društveno političkim temama, prati političke stranke te rad Sabora i Vlade. Uređivao je i vodio niz emisija HTV-a ( Otvoreno, Post scriptum, Dossier.hr, Spektar, Večernje vijesti) te obavljao reporterske zadatke za dnevno informativni program HTV-a te za emisije Nedjeljom u dva i Latinica. Trenutno je voditelj i reporter magazina Labirint.  

Branko Roglić

ORBICO d.o.o.

Branko Roglić rođen je 19. studenoga 1943.g. u Makarskoj, kamo se nakon talijanske okupacije Splita preselila njegova obitelj. S obitelji se 1954.g. vraća u Split, gdje završava osnovnu i srednju školu. Na Elektrotehničkom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta u Splitu diplomira 1969.g. elektroniku, a 1970.g. zapošljava se u splitskom poduzeću „Iret“ (Industrija za radioelektroniku i telekomunikacije), gdje ubrzo postaje komercijalni direktor. Kao član Matice hrvatske, etiketiran kao nacionalist i tehnomenadžer, 1971.g. biva smijenjen i nastavlja raditi kao referent. Godine 1975. prelazi raditi u „Croatia-Baterije“, gdje niz godina vodi predstavništvo njemačke tvrtke „Varta“ u bivšoj državi i Bugarskoj. S njemačkim partnerom 1987.g. u Švicarskoj osniva tvrtku SBJ ORBICO AG, radeći poslove između Njemačke, Slovenije i Bugarske. U Ljubljani 1989.g. privatizira tvrtku „Unis-Elkos“ u stečaju po tzv. Markovićevom zakonu, iz koje se 1990. g. razvija distributerska firma ORBICO d.o.o. – Ljubljana kao jedna od prvih privatnih firmi u bivšoj državi. Nakon toga 1991. g. osniva i tvrtku ORVAS d.o.o., također u Ljubljani. Zbog raspada tadašnje države i potrebe poslovanja 1991.g. u Zagrebu osniva tvrtku „Laura BBB“ d.o.o., a zatim 1992.g. u Splitu i ORVAS d.o.o. Godine 1993.g. javnim natječajem privatizira tvrtku CROATIA-BATERIJE - Zagreb, dokapitalizacijom i otkupom dionica od malih dioničara (52,64%). U dogovoru s principalom «Procter&Gamble» 1997.g. u Sarajevu osniva ORBICO d.o.o. Sarajevo, ORVAS d.o.o. Sarajevo i ORBICO d.o.o. Zagreb, a 1999.g. osniva ORVAS PLUS d.o.o. u Zagrebu, koji se bavi distribucijom kozmetike. Godine 2003. u Sofiji u Bugarskoj osniva tvrtku ORBICO EOOD koja se također bavi distribucijom . Nakon toga slijede tvrtke ORBICO Priština, ORBICO Skopje, ORBICO Beograd i ORBICO MA Moldavija, a 2011. godine osniva ORBICO BEAUTY Njemačka i Austrija i EGEA ORBICO Rumunjska. Zatim se osnivaju tvrtke: Orbico Rafinanz u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, Orbico Crna Gora u Crnoj Gori i Orbico Sp. Z.o.o. u Poljskoj, gdje 2014. godine preuzima poljsku distribucijsku firmu Navo. Branko Roglić vlasnik je ili većinski vlasnik ukupno osamnaest tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Moldaviji, Njemačkoj, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Njegovi sinovi Stjepan i Josip, kao podpredsjednici, aktivno su uključeni u upravlj  

Nenad Pacek

Global Success Advisors GmbH

Nenad and his businesses currently advise global and regional directors of almost 300 multinational corporations. He is founder and president of Global Success Advisors (global business and economic advisory) and co-founder of the CEEMEA Business Group corporate service (advisory for regional executives running Central Eastern Europe, Middle East and Africa). The advisory focus is on helping executives understand economic/business outlooks for virtually all countries around the world and on helping companies build strategies for sustainable growth in emerging markets. Nenad is the author of “The Future of Business in Emerging Markets: Growth Strategies for Growth Markets” (2012), “The Global Economy” (2012), lead author of “Emerging Markets: Lessons for Business Success and Outlook for Different Markets” (2003, 2007), and a contributor to the book “The Future of Money” (2010). He is one of the world’s leading authorities on economic and business issues that concern multinational corporations seeking faster growth internationally. He performs on average two speeches/advisory sessions every week at various corporate meetings on issues ranging from global, regional and country level economic/business outlooks to best business practices for outperforming competition internationally. In corporate circles he is well-known for not using any notes or power point slides while speaking and engaging in discussion. Nenad is former Vice President of The Economist Group (Economist Intelligence Unit) where he spent almost two decades advising multinationals on economic and business issues and managing several business units in Europe, Middle East and Africa and one business unit globally. He chaired over 100 Economist Government Roundtables with Prime Ministers/Presidents and their cabinets throughout Western Europe, Eastern Europe, Middle East, Africa and Latin America. Nenad is a board member of the Center for Creative Leadership (no. 1 provider of leadership education). He is guest faculty at Duke Corporate Education (no. 1 provider of corporate education), Notre Dame Executive MBA and a number of corporate universities. He was educated in Austria where he studied international business, finance and economics. Nenad lives with his wife and children near Vienna, Austria. He spends his rare free time mostly with his family, but occasionally sneaks out to play basketball, tennis, golf and to ski and swim. Contact: nenad.pacek@globalsuccessadvisors.eu  

Ivan Vidaković

Microsoft d.o.o.

Ivan Vidaković je svoju poslovnu karijeru započeo 1984. godine na mjestu IBM sistem inženjera tvrtke Intertrade doo, a 1985. prelazi na mjesto predstavnika prodaje i marketinga. 1991. godine prelazi na funkciju IBM predstavnika za prodaju u Gulf Business Machines Oman (GBM) LLC, sa sjedištem u Omanu. Uz marketing, prodaju i razvoj poslovanja Vidaković je aktivno radio na razvoju suradnje s ključnim poslovnim partnerima i donositeljima odluka u naftnoj i bankarskoj industriji te s vladom i državnim institucijama. Preko funkcija Marketing Managera, Branch Managera i Country General Managera (CGM) Ivan je 2006. preuzeo funkciju CGMa za Oman i Jemen. Također je bio i član uprave GBM LLCa, pridonoseći razvoju ukupne strategije i razvoja poslovanja GBMa u zemljama Perzijskog zaljeva. 2001. se vraća u Hrvatsku kako bi preuzeo mjesto glavnog direktora IBMa Hrvatska, koju je tijekom narednih osam godina uspješno obnašao. 2009. godine prelazi na poziciju voditelja poslovne kontrole za središnju i istočnu Europu u (IBM CEE) gdje je bio zadužen za razvoj i implementaciju planova optimizacije za Hrvatsku, Bugarsku, Sloveniju, Slovačku, Srbiju, Litvu, Latviju, Estoniju, s ciljem unapređenja poslovne učinkovitosti i poslovnih rezultata uz poboljšanje sposobnosti upravljanja rizikom. Početkom 2010. godine dolazi na čelo Microsofta u Hrvatskoj. Vidaković je diplomirao matematiku i informatiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a tijekom svoje dugogodišnje i bogate karijere u IBM-u završio je niz stručnih tečaja i usavršavanja iz područja informacijskih tehnologija, računarstva i menadžmenta. Završio je Adlai E. Stevenson High School srednju školu u Praire View, Illinois, SAD gdje je osvojio i Nagradu američke matematičke asocijacije. Uz hrvatski, kao materinji jezik, Ivan Vidaković izvrsno se služi engleskim jezikom.