Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

IT uzvraća udarac - uvođenje reda u kaos aplikacija u oblaku

U "dobrim" starim vremenima, IT je imao mogućnost potpune kontrole nad desktopom korisnika u organizaciji, što ih često nije baš činilo najpopularnijima ali je zato ipak donosilo određeni stupanj sigurnosti, nadzora i uniformnosti. Sadašnja realnost je sušta suprotnost tome - preglednik je prozor u nepregledni niz (često upitnih) sajtova, web aplikacija, društvenih mreža, podatkovnih pohrana i sinhronizacija... Dodamo li tome trend korištenja mobilnih uređaja, i to često "bring your own device" u organizacijama, može se reći da je vrli novi svijet oblačnih tehnologija znatno otezao zadržavanje integriteta kako svakog pojedinog računala u organizaciji tako i interne mreže u cjelini. Microsoft kao jedan od ključnih providera usluga u oblaku već godinama radi na rješavanju ovog problema u sklopu Azure Active Directory platforme, sagledavajući ga sa šireg stanovišta evolucije aktivnog direktorija u dva glavna pravca: sa on-premise preko hibridnog prema pretežno on-cloud ustrojenom IT-u, i od standardnog upravljanja računalima, dijeljenim resursima i sl. prema upravljanju identiteta korisnika za potrebe pristupa web aplikacijama i servisima. Na ovom predavanju ćemo se - uglavnom putem niza hands-on demoa već sad dostupne funkcionalnosti - pobliže upoznati sa mogućnostima upravljanja web aplikacijama u ponudi Azure Active Directory Premium. Sa stanovišta administratora vidjeti ćemo kako pomoću appdiscovery.azure.com oblačnog servisa otkriti i pratiti koje se sve web aplikacije koriste u organizaciji, kako ih staviti pod nadzor putem pohranjenih lozinki ili federacijom identiteta, te upravljati pristupom korisnika ili korisničkih grupa pomoću manage.windowszazure.com portala te izvještavati o njihovom korištenju. Također ćemo vidjeti vrijednost ovog rješenja sa stanovišta korisnika kojima je omogućeno centralizirano i pojednostavljeno pokretanje aplikacija putem portala myapps.microsoft.com odnosno "my apps" mobilne (iOS/Android) aplikacije.

Zoltan Pekić

Microsoft d.o.o.

Prvi put se susreće sa računalima u srednjoj školi u Opatiji i otad je fasciniran njima. Na Tehničkom fakultetu Rijeka stječe diplome inženjera strojarstva te elektrotehnike. U magistarskom radu razvio je intranetsku aplikaciju zasnovanu na Microsoftovim tehnologijama za projektiranje proizvodnih sustava u strojarstvu. Nakon toga odlazi u Redmond raditi za Microsoft kao Software Development Engineer gdje je radio uglavnom na novom modelu korisničkog sučelja, a zatim na komponentama nove Office aplikacije koja će ugledati svjetlo dana pod imenom InfoPath. Poslije toga više godina provodi u Office Business Applications grupi gdje se susreće sa problematikom aplikacijske i platformske podrške učinkovitom obavljanju svakodnevnih, realnih poslovnih problema i procesa. Nakon toga kao Developer Lead u Forefront Identity Manager timu vodi tim programera zaduženih za razvoj korisničkog sučelja ove poslovne server-klijent aplikacije. Od 2011, prateći trend većine Microsofta, prelazi na razvoj aplikacija i softverske infrastrukture u oblaku, u sklopu Active Directory tima vodi razvoj dijela portala manage.windowsazure.com koji omogućava administratorima upravljanje aktivnim direktorijem oblaku, te portala myapps.microsoft.com koji je centralno mjesto za informacijske djelatnike za pristup svim web aplikacijama.