Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

Kontinuirana isporuka i DevOps – druga polovica razvojnog ciklusa

Kontinuirana isporuka (continuous delivery) ima za cilj automatiziranu, čestu, iterativnu i inkrementalnu isporuku novih verzija softvera i predstavlja jedan od najviših stupnjeva zrelosti softverskog razvojnog tima i pripadnog razvojnog procesa. Nakon što uvedemo u upotrebu sve potrebne alate i procese, kada tim uvježba sve postupke potrebne za česte isporuke, nijedan bug nije problem riješiti ili novi zahtjev ispuniti. Da bismo mogli uspostaviti kontinuiranu isporuku potrebno je ispuniti niz preduvjeta: automatizirati alate za testiranje i isporuku, prikupljanje povratnih informacija od korisnika, prikupljanje kritičnih metrika itd. U ovom predavanju bavimo se kontinuiranom isporukom promatrajući cjelokupni razvojni ciklus uz fokus na praćenje aplikacije u produkcijskoj primjeni i suradnju razvojnog dijela tima (development) i tima za podršku produkcije (operations). DevOps opisuje suradnju razvoja i produkcije na svim razinama i automatizaciju postupaka operations odjela. Kroz niz demoa, koristeći System Center Operations Manager (SCOM) zajedno s Team Foundation Serverom (TFS) vidjet ćemo kako razvoj (Dev) automatski isporučuje softver u produkciju (Operations) i kako iz produkcije dolaze povratne informacije i metrike natrag u razvoj. Uz ove alate i demonstrirane prakse lako je ostvariti DevOps i omogućiti kontinuiranu isporuku.

Ana Roje Ivančić

Ekobit d.o.o.

Radi na pozicijama tehničkog konzultanta za Visual Studio Application Life Cycle Management (ALM) i Team Foundation Server (TFS) platformu. Primarno se bavi implementacijom Microsoft ALM okruženja za klijente, što uključuje planiranje, instalaciju, integraciju i prilagodbu okruženja, te edukaciju i dugoročno savjetovanje razvojnih timova različitih veličina. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, Advanced Developer Days, DevArena, ALM Days, Basta!), tehnološke treninge (Microsoft Innovation Center) kao i treninge prilagođene klijentima (Telekom, ISV, javne službe, bankarski sektor, itd.). Sudjelovala je na raznim svjetskim developerskim konferencijama (Microsoft TechEd, Microsoft PDC, Agile 2011). Diplomirani inženjer matematike i računarstva, MCSD, MCTS for TFS, posjeduje iskustva voditelja razvojnih timova te višeg razvojnog inženjera na brojnim uspješnim razvojnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Također se intenzivno bavi tehnikama vođenja projekata i upravljanja razvojnim procesom. U slobodno vrijeme istražuje sa svojom djecom čari prirode i društva.  

Ognjen Bajić

Ekobit

Diplomirani inženjer elektrotehnike, govori engleski i njemački. Predavao je na nizu međunarodnih (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca) i domaćih (svi dosadašnji Windaysi i DevArene) konferencija i radionica (MIC Varaždin, Team System Camp). U Ekobitu radi od 1996. godine kao razvojni inženjer u C++-u i .NET-u te arhitekt koji se, sad već duže, bavi i upravljanjem projektima. Voditelj je Ekobitovog razvoja strateških proizvoda poput TeamCompaniona. Od ljeta 2004. intenzivno istražuje Visual Studio ALM te je fasciniran vizijom jednostavne suradnje u razvojnom okruženju budućnosti, koju VS ALM već danas omogućava. Tu viziju kontinuirano prezentira na brojnim konferencijama i radionicama, a svakodnevno je i ostvaruje kroz projekte uvođenja ALM alata u razvojne timove u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio ALM (prije VS Team System). Nekad davno bio je Djed Mraz za Ekobitove interne svrhe, a danas u slobodno vrijeme pokušava naći ravnotežu između vremena provedenog na planinama i uživanja u sunčanim danima negdje na moru.