Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija
Arhiva predavanja

"Faceted Search" i OLAP kocke u pretraživanju podataka

Imati kvalitetno pretraživanje izuzetno je važno za aplikaciju, a implementacija je oduvijek predstavljala izazov. Jedan od mogućih pristupa oslanja se na unaprijed ponuđeni katalog pojmova koji korisnike vodi u pronalaženju onoga što ih zanima. Pristup je koristan u slučajevima kad se zna približni kontekst, nešto o pojmu što može suziti pretragu. Glavni je nedostatak to što ponuđeni katalog predstavlja tek jedan od više mogućih načina organizacije istih podataka i samim time nije nužno intuitivan nakon određene dubine. Drugi pristup, tekstualno pretraživanje, vraća i dobre i loše rezultate, ovisno o tome koje smo riječi unijeli i kako su indeksirani podaci. Kod toga je problematično, i za prosječne korisnike u pravilu zamorno, svako daljnje dodavanje kriterija jer sve počiva na tekstualnom unosu. Faceted search je novija vrsta pretraživanja odnosno navigacije nad podacima koja se temelji na nizu kategorija i vrijednosti u tim kategorijama. Tehnologija doživljava procvat otkako se počela pojavljivati na Internetu, pogotovo u web trgovinama, jer omogućuje bolju, bržu i intuitivniju navigaciju kroz podatke. Postoje sličnosti s načinom na koji su podaci organizirani u OLAP kockama pa je logično provjeriti koristi od primjene nad SQL Server Analysis Services (SSAS) bazom podataka. Ovo predavanje pokazuje kako se Faceted search tehnologija može implementirati da radi s višedimenzionalnim izvorima podataka.

Tomislav Piasevoli

Piasevoli analitika d.o.o.

Tomislav Piasevoli je višegodišnji stručnjak za Business Intelligence (BI) sa specijalizacijom u alatu Microsoft SQL Server Analysis Services (SSAS). Tijekom proteklih 10 godina uspješno je implementirao mnoga još uvijek u upotrebi BI rješenja, a znanja stečena o dimenzijskom modeliranju, dizajnu OLAP kocaka i MDX upitima od nedavno pruža klijentima širom svijeta. Pored redovnog posla, Tomislav predaje na konferencijama i povremeno napiše članak ili dva za časopise ili na svom blogu (http://tomislav.piasevoli.com). Autor je od mnogih cijenjene knjige "MDX with SQL Server 2008 R2 Analysis Services: Cookbook" u izdanju Packt Publishing Ltd (http://www.amazon.com/dp/1849681309). Tomislavov doprinos zajednici prepoznat je od strane Microsofta koji ga titulom Most Valuable Professional (MVP) nagrađuje od 2009. godine nadalje.