Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

5. travnja 2019.

WinDays19 - pregled zadnjeg dana konferencije

Donosimo vam pregled najzanimljivijih predavanja posljednjeg dana 19. izdanja WinDaysa.

Ana Roje Ivančić i Ognjen Bajić su nam uz predavanje “Azure DevOps Servis - Sve što vašim timovima treba za efikasan rad” kroz niz demonstracija  prikazali kako se radi s pametnim agilnim alatima. Prikazali su nam kako se Azure DevOps integrira s drugim servisima poput Slacka, Trelloa i SonarClouda. Na kraju daju zaključak da Azure DevOps skup servisa može uvelike  pomoći vašim timovima brzo i kontinuirano isporučivati proizvode visoke kvalitete neovisno o tehnologiji i platformi koju koristite.

Tomas Ruzgys iz Microsofta, sa preko 20 godina iskustva u vođenju timova, predstavio je Microsoft Teams alat. Ruzgys je vrlo detaljno opisao arhitekturu ovog alata, platforme koje podržava i njegove zanimljive značajke poput integracije sa drugim alatima, telefonskim sustavima, događajima uživo te privatnim kanalima. Naglasio je kako Microsoft Teams u potpunosti u skladu sa GDPR direktivom, a na kraju prezentacije demonstrirao je integraciju ovog alata sa SharePoint-om. 

Bahrudin Hrnjica je održao predavanje na temu automatiziranog strojnog učenja pomoću Azure cloud platforme. Automatizirano strojno učenje je postupak strojnog učenja u kojem je moguće razviti i istrenirati model bez ljudske intervencije, što znatno pojednostavljuje i ubrzava proces uspješnog razvoja i implementacije strojnog učenja. Hrnjca je kroz svoje predavanje prikazao cjelokupan proces izgradnje prediktivnog modela koristeći Automated Machine Learning. 


Softverski inženjer i zaljubljenik u Microsoftove tehnologije, Ivan Čuljak, predstavio je zanimljiv pristup izrade aplikacija u oblaku naziva Serverless. Iako naziv odaje dojam kako se u ovoj cijeloj priči poslužitelji ne koriste, upravo je suprotno. Ideja je u tome da pružatelji usluge upravljaju resursima poslužitelja, a razvojni programeri se fokusiraju na izradu servisa. Čuljak je predstavio najbolje prakse te najčešće probleme s kojima se programeri susreću pri korištenju ovog pristupa. Također, opisao je i Microsoft-ovo Serverless rješenje naziva Azure Functions.  

Kroz svoje predavanje na temu “Advanced data protection deep dive through Microsoft Information Protection Concept”, Microsoftov Dragan Tašić otkrio je kako Microsoft štiti svoje aplikacije. Na temelju nekoliko jednostavnih primjera je prikazao kako aplikacije već samostalno brinu o prepoznavanju bitnih podataka. Na kraju je dao zaključak da uz ovakve koncepte korisnici mogu biti puno sigurniji. 

Nenad Trajkovski, konzultant iz tvrtke NT Consulting, demonstrirao je publici MS Project na konkretnim zadacima te otkrio kako pratiti napredak projekta od najjednostavnijeg do najkompliciranijeg pristupa. 


SQL Server developer i data scientist Tomaž Kaštrun održao je predavanje o Azure DataBricks analitičkom servisu baziranom na Sparku. Predstavio nam je novi koncept Big data arhitekture i objasnio što je to Azure DataBricks te koje su njegove prednosti. S Azure DataBricks servisom, skaliranje je bez limita, a sama upotreba servisa poboljšava produktivnost i olakšava kolaborativne projekte upotrebom workbook opcije. Na kraju samog predavanja, pokazan je i demo ključnih AzureDataBricks elemenata.

Dalibor Gotić (Microsoft) održao je predavanje o 10 načina smanjivanja otpora zaposlenika prilikom uvođenja promjena u tvrtkama, tj. change management procesa. Gotić je objasnio faze provedbe kroz koje se taj otpor može umanjiti. Naglasio je važnost change managementa za uspješan razvoj i opstanak svake tvrtke. 

Sandi Jordan predstavio je prednosti prelaska s Skype for Business-a na Microsoft Teams. Objasnio je kako je rast korisnika koji koriste Microsoft Teams-a ogroman te da se očekuje konstantan rast. Na kje zaključio da Microsoft Teams ima odlične mogućnosti, ali da će vremenom postati još bolji. 

Posljednji dan 19. izdanja WinDays konferencije pružio je sudionicima više od 30 Technology predavanja iz svih programskih smjerova. 

Na novoj lokaciji, u Šibeniku, konferencija WinDays19 okupila je 2000 sudionika i prenijela poruke o najnovijim tehnološkim trendovima, novim iskustvima i stvaranju nove budućnosti. Ovim putem žeilmo zahvaliti svim predavačima i sudionicima na još jednom nezaboravnom izdanju WinDaysa. Vidimo se dogodine!

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.