Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

4. travnja 2019.

WinDays19 - pregled trećeg dana

Današnji dan prošao je u znaku Technology predavanja, a o čemu je sve bila riječ saznajte u nastavku članka.

Današnji dan donio sudionicima je donio više od 50 predavanja podijeljenih u 4 programska smjera: aplikacije i infrastruktura, moderno radno okruženje, podaci i umjetna inteligencija te platforma za poslovne aplikacije. U nastavku članka donosimo vam pregled najzanimljivih predavanja.

Prvo predavanje trećeg dana, u sklopu smjera Podaci i umjetna inteligencija, održao je Tomislav Mesić iz Five agencije koji je prezentirao kako dizajnirati konverzacijsko sučelje jednog chatbota kroz primjer privatnog fakulteta Algebra. Naglašava kako bot mora biti pametan, ali i „glup“. Kao razlog navodi kako su ljudi kompleksni i često nelogični. Također, bot bi trebao biti human, ali ne treba stvarati iluziju kako se radi o čovjeku, naglasio je Mesić. Iako su botovi vrlo brzi, Mesić kaže kako je potrebno simulirati sporiji rad kako bi se izbjegao nerealan dojam.

Igor Đerman održao je predavanje o korištenju Hyperledger Fabric tehnologije na Azure platformi. Hyperledger Fabric je najpopularnija open-source blockchain tehnologija koja omogućava tvrtkama izgradnju vlastitog blockchain sustava, a Azure platforma podržava već gotove predloške pomoću kojih je vrlo jednostavno instalirati i konfigurirati Hyperledger Fabric softver. Đerman je sudionicima pokazao i kako stvoriti blockchain mrežu na Azure platformi koristeći Fabric consortium template.

Yoad Dvir iz Microsofta u predavanju “CyberSec Maturity model & Cyber trends for 2019 odgovorio na pet osnovnih pitanja sigurnosti. Predstavio je prednosti napadača i načine na koje se najbolje zaštititi te kako umjetna inteligencija uvelike doprinosi bržem pronalasku grešaka i napada. Dvir je pokazao i jednostavan primjer sigurnosnog modela, te zašto je bitno da svaka organizacija ulaže u sigurnost. Predavanje je zaključio izjavom kako svi trebaju dati svoj doprinos da bi sigurnost bila na zadovoljavajućoj razini.


U sklopu smjera Aplikacije i infrastruktura svoje predavanje održao je i Giulio Vian iz tvrtke Glass Lewis&Co koja je vodeći davatelj globalnih usluga upravljanja. Kroz današnje predavanje proveo nas je kroz njihovu DevOps avanturu. Istaknuo je koje su prednosti i nedostaci korištenja alata za automatizaciju infrastrukture/konfiguracije poput Terraforma, Powershella, Ansiblea i TFS/Azure DevOpsa. Od rijetkog i mučnog releasinga, "ne diraj" mindseta i nedostatka skalabilnosti, u samo par mjeseci uspjeli su reorganizirati okruženje i automatizirati skoro sve unutar clouda.

Tomislav Tipurić (Nephos) održao je predavanje na temu lambda arhitekture i kako ju izvesti na Azure cloudu. Lambda arhitektura je način na koji se može posložiti Big data sustav kako bi se istovremeno ostvario i batch i stream processing podataka. Također je naglasio i nekoliko prednosti korištenja Azure clouda u usporedbi s on-premise rješenjem u kontekstu Big Data sustava.

Kristina Barišić, specijalist za digitalizaciju iz Rimac automobila predstavila je inovativno rješenje za upravljanje zadacima unutar tvrtke. Rješenje integrira više Microsoftovih proizvoda kao što su Microsoft Flow, Yammer, Microsoft Teams i SharePoint. Kao prednost korištenja ovog rješenja Barišić navodi povećanje produktivnosti i povezanosti cijele organizacije te primjenjivost na sve zaposlenike, od menadžera do domara.

Nastavno na Cloud infrastrukturne usluge, što je ujedno i jedna od najistaknutijih tema današnjeg dana, održano je predavanje o Azure IaaS kalkulacijama. Tarmo Tikerpäe, Partner Technology Strategist unutar Microsofta, istaknuo je da se mnogi klijenti pitaju zašto su Azure troškovi toliko skupi, ali da se mnogi plaše i Network Egress komponente. Kroz različite poslovne slučajeve demonstrirao je kako Azure kalkulacije i optimizacije troškova licenciranja funkcioniraju u realnosti te da nema razloga za strah od velikih troškova.


Vlasnik LunarCat.PT-a André Melancia u predavanju “If a machine can learn, why can't YOU learn Azure Machine Learning?” pojasnio nam je osnove Strojnog Učenja. Prikazao je koji svi algoritmi se koriste prilikom obrade podataka uz pomoć Azure-a. Govori nam kako je jako bitno da se velika količina podataka obradi na pravi način. Na kraju daje zaključak da će u budućnosti Strojno Učenje uvelike pomoći prilikom donošenja teških odluka.

Ivica Ivančić iz Microsofta nam je uz temu “Microsoft Power Platform - mogu li ne-developeri razvijati poslovne aplikacije?” prikazao odnos “programer - korisnik na jednostavan način.  Prezentirao je koncept „citizen developers“ inicijative kroz predstavljanje Microsoft Power platforme koji omogućuje jednostavnije korištenje bez prevelikog tehnološkog znanja. Na kraju daje je donio i zaključak da ovakav pristup u razvoju poslovnih aplikacija donosi značajne uštede u smislu budžeta i vremena potrebnog za uspostavu sustava.

O razvoju modernih aplikacija i mikroservisa sa Actor Programming modelom pričao je Damir Dobrić. Sudionicima je predstavio prednosti korištenja Actor modela nad tradicionalnim Multi-Threading modelom, s posebnim naglaskom na jednostavnije skalabilnosti programa.

Sander Berkouwer, tzv. "Active Directory aficionado", podijelio je svoje savjete i trikove kroz predavanje naziva "Hardening Hybrid Identity in the real world". Objasnio je što je zapravo hybrid identity, razvrstao je tipove organizacija koje (ne)koriste Azure AD te opisao neke pojedinosti sustava poput zabranjivanja loših lozinki. Također je pokazao pravlino osiguranje Active Directory Domain Services okoline na zahtjev te hardening Azure AD tenants-a.

 

Rastko Đorđević, mladi entuzijast i učenik ETŠ “Nikola Tesla” fokusiran na Microsoftove tehnologije, u uvodu predavanja opisao je svijet IoT-a. Naglasio je važnost prednosti bežičnih IoT uređaja poput skalabilnosti, mobilnosti te malog troška. Đorđević je detaljno usporedio bežične tehnologije kao što su Long Range, Narrow Band i LTE. Zaključio je kako su karakteristike Low Powered – WAN uređaja kao što su veliki domet, mala potrošnja podataka i energije dobra alternativa postojećim žičanim tehnologijama.

Posljednje predavanje današnjeg dana održao je Adis Jugo iz tvrtke SysKit koji je sudionike proveo kroz mogućnosti i tipove PowerAppsa, ali i njegove slabe strane. Iako je već mainstream u mnogim tvrtkama, neki od trenutnih nedostataka PowerAppsa su: limitirana SharePoint integracija, limitirana podrška za određene tipove podataka, težina izvedbe kompleksnih formi te limitirana field validacija i kalkulacija. Na konkretnim primjerima, pokazao je i upravljanje PowerAppsom, permisijama i rolama te rad s više izvora podataka.

Večernji dio programa rezerviran je za još jedan WinDays party, a posljednjeg dana konferencije, u petak, sudionici će uživati u više od 30 predavanja. Vidimo se!


Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.