26. travnja 2018.

WinDays18 Technology - sažetak drugog dana

Drugog dana konferencije Windays18 Technology održano je preko 60 predavanja, a ključni događaj bio je Technology Keynote koji je kroz niz zanimljivih prezentacija otkrio buduće tehnološke trendove.

Jedno od prvih predavanja danas je bilo Debugiranje programerskog uma koje su održali psihologinja Iva Gospodnetić i softverski arhitekt i konzultant Luka Gospodnetić. Svatko iz svoje perspektive, dali su uvid u psihu programera i najčešće izazove s kojima se suočavaju i psihološke procese koji se nalaze u podlozi pogrešnih procjena, nesigurnosti, pretjerane samouvjerenosti i burnouta.

Microsoftov Igor Pavleković u jutarnjem predavanju otkrio je zašto se Microsoft smatra najsigurnijim pružateljem cloud usluga. Mjere sigurnosti koje je prezentirao bile se doista impresivne, s obzirom da u nekim slučajevima započinju već zavojitom konfiguracijom ceste koja prilazi Microsoftovom dana centru, kako eventualno vozilo napadača ne bi moglo dostići veliku brzinu. Dio mjera u samom centru uključuje blindirane ograde, neprobojna stakla, biometrijske mjere poput skeniranja dlana i druge dodatne mjere.  

Technology Keynote, set najzanimljivijih tehnoloških prezentacija, započeo je obraćanjem direktora Windays18 Technology konferencije Igora Pavlekovića. Anela Husković iz Microsofta govorila je o Data Science modelima uz primjer analize sentimenta u objavama na Twitteru, odnosno korištenju umjetne inteligencije sa svrhom prepoznavanja vrste raspoloženja prikazanih u tim objavama. Softver koji je korišten u navedenoj analizi je Microsoft Azure Machine Learning Studio, a Husković je pojasnila cjelokupni proces od određivanja poslovnog cilja i pronalaženja podataka do nadziranja i održavanja modela.

Uroš Kastelic iz Microsoft Slovenije govorio je o GDPR-u i nestrukturiranim podacima. Pokazao je kako možemo ukrotiti nestrukturirane podatke koristeći Microsoftov Office 365 i njegov Security & Compliance centar. Naglasio je kako bi kompanije trebale započeti provoditi klasifikacijske politike, odnosno analizirati koji podaci imaju mal, srednji ili velik utjecaj na posao. Pokazao je i neke napredne opcije poput automatskog dodjeljivanja labela dokumentima te prepoznavanje povjerljivih informacija u dokumentu. Za kraj smo vidjeli kako spriječiti širenje povjerljive informacije iz neke organizacije pomoću Block Sharing HBI.

Tomislav Tipurić iz Microsofta i Ilija Ranogajec iz Combisa demonstrirali su kako pomoću anonimizacije podataka različiti korisnici mogu vidjeti više ili manje podataka na razini baze, ovisno o povjerljivosti podataka, odnosno dozvolama korisnika. Ova opcija je vrlo važna u kontekstu GDPR-a i privatnosti podataka, s obzirom da svi koji pristupaju podacima nemaju identične ovlasti po pitanju količine podataka koju smiju vidjeti. Koristeći Azure Webapps i SQL bazu podataka kreirali su web aplikaciju koja je omogućavala različita prava pristupa informacijama ovisno o korisniku koji se prijavio. Za autentikaciju korisnika koristili su Azure AD. Ova mogućnost nije isprogramirana u kodu, već je sastavni dio Azure usluga koja na taj način značajno olakšava izradu takve aplikacije. 

Šesnaestogodišnji Rastko Đorđević u Poreč je došao iz Srbije, a sve okupljene ovaj mladi predavač iznenadio je svojim znanjem i dobi u kojoj već ima iskustvo neuobičajeno i za starije od njega. On je održao predavanje o Beacon uređaju, tiskanoj elektroničkoj ploči s procesorom, baterijom i bluetooth radijem koja ima primjenu u marketingu, analitici, gamingu i drugim područjima. Podaci koje Beacon prikuplja šalju se na Azure Stream Analytics te potom obrađuju. Đorđević je objasnio primjenu Beacon uređaja na primjeru kupovine tenisica. Pri podizanju tenisica iz izloga detektira se promjena signala te na taj način sugerira da se kupac zanima za tu tenisicu. Zbog toga se odmah na ekranu može prikazati cijena i druge informacije o tom komadu obuće, što značajno poboljšava korisničko iskustvo kupca. 

Technology Keynote završio je okruglim stolom Ima li života bez oblaka na kojem su sudjelovali Alen Delić iz Diverta, Ilija Ranogajec iz Combisa, Bernardin Katić iz Hammera i Tomislav Tipurić iz Microsofta. Uz moderiranje Igora Pavlekovića pretresli su mnoge tehnološke trendove poput pada popularnosti programskog jezika C# ili potrebe da programeri znaju više od jednog programskog jezika.

U fokusu okruglog stola je bio oblak. Moderator Igor Pavleković je sa sugovornicima raspravljao na temu „Ima li života bez oblaka“, pa su se mogli čuti i stavovi kako je danas cijeli Internet oblak, kako korisnici misle da je oblak zamjena za data centar, kako dugoročno više nitko neće imati svoj data centar i druge. Sudionici okruglog stola složni su u zaključku kako je oblak realnost, a ne budućnost, te da su njegove prednosti puno veće od potencijalnih opasnosti. Bernardin Katić naglasio je trend multi-cloud rješenja kojim je krajnjem korisniku omogućena neprekinutost usluge jer se aplikacija može istovremeno nalaziti na više cloud providera. Alen Delić iz Diverta rekao je kako i njegova tvrtka koja se bavi računalnom sigurnošću koristi cloud za dio svojih potreba, ali strateške planove i osjetljive mailove i dalje drže lokalno. Naglasio je i da o tome hoće li neki posao prijeći na cloud ovisi isključivo o novcu i marketingu te će to diktirati buduće trendove. Tomislav Tipurić rekao je kako je danas hibridni oblak kao kombinacija oblaka i lokalnog servera idealna kombinacija. Vjeruje da je u dalekoj budućnosti oblak svakako zamjena za podatkovne centre te da u budućnosti nitko neće imati server kod kuće.

Pred nama je posljednji dan 18. izdanja WinDays konferencije. Vidimo se na predavanjima!

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.