utorak, 02. svibnja 2017.

WinDays17 konferenciju posjetilo više od 1700 sudionika

17. po redu WinDays konferenciju posjetilo je više od 1700 sudionika, a koji su ključni zaključci konferencije saznajte u nastavku.

Ključne poruke 17. izdanja WinDays konferencije odnose se na važnost digitalne transformacije i njezin učinak na rast hrvatskog gospodarstva te vrijednosti moderne tehnologije koje pospješuju rad tvrtki i organizacija. Ovogodišnju konferenciju posjetilo je više od 1700 sudionika pri čemu je na ovogodišnjim WinDaysima znatno porastao broj sudionika koji su sudjelovali i na poslovnom i na tehnološkom dijelu konferencije, gdje je održano preko 150 zanimljivih predavanja i panela. 

Na WinDays Technology konferenciji domaći i međunarodni IT stručnjaci predstavili su novosti i trendove IT industrije. Teme njihovih predavanja i diskusija bile su vezane za aktualnu problematiku sigurnosti informacijskih sustava, tehnologije otvorenog koda, kao i uz ostale tehnološke novitete.

Govorilo se o tome kako je tehnologija sastavni dio društva, organizacija i država, ona briše sve granice i čini svijet globalnim tržištem na kojem svi igrači imaju jednake šanse. Zaključuje se da se sam proces digitalne transformacije događa s nama ili bez nas, te ona utječe na budućnost i na konkurentnost svake tvrtke ili javne ustanove. U tom procesu zaposlenici će morati naučiti nove vještine pa je poseban izazov promjena u kulturi rada, odnosno kako zaposlenike učiniti digitalno osviještenima. Kao jedan od glavnih izazova za promjene, istaknuta je niska razina digitalnih znanja i vještina u regiji u usporedbi s drugim razvijenim zemljama.

Na konferenciji se imalo prilike čuti brojne domaće primjere tvrtki koje prolaze kroz digitalnu transformaciju – kroz razvoj softvera za poljoprivrednike koji pomaže upravljati podacima i svakodnevnim operacijama, online tržnicu, aplikaciju koja pokazuje kako vremenski uvjeti utječu na prodaju proizvoda, nove načine internetskog i mobilnog bankarstva te dvostranu komunikaciju s korisnicima. Vidjeli smo i kako digitalna transformacija može biti uspješna i u državnoj upravi prilikom prikupljanja i obrade podataka ili ideja od građana.  

Predavači su ukazali kako je još uvijek mali broj kompanija koje su započele digitalnu transformaciju te je nužno da se kompanije i organizacije što prije uključe u proces što će u konačnici povećati konkurentnost države, kao i njen razvoj. Zadatak je države osigurati platformu za provođenje tih promjena, a isto tako su važne privatne inicijative – zadnjih nekoliko mjeseci imali smo priliku vidjeti nekoliko sjajnih STEM privatnih inicijativa, o kojima se govorilo i na Konferenciji.

Promjene nisu nikada jednostavne i naša je kolektivna odgovornost koristiti najbolja rješenja današnjice u poslovanju i opskrbiti nove generacije pravim vještinama koje će stvoriti europsku i hrvatsku digitalnu transformaciju i bolju budućnost.

Zaključak ovogodišnje konferencije leži u tome da je obrazovanje ključ razvoja svakog društva, a obrazovne korjenite promjene su nužne i moraju krenuti već sutra. Također, nužno je ljude usmjeravati prema inženjerskim zanimanjima i STEM vještinama.  

Dostupne prezentacije s ovogodišnje konferencije nalaze se na našem webu, a jedino što morate učiniti kako bi imali pristup je logirati se.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.