23. travnja 2018.

Intervju: Tatjana Skoko

Donosimo vam intervju s direktoricom Business konferencije, Tatjanom Skoko.

1. 18. godinu zaredom WinDays konferencija okuplja velik broj domaćih i inozemnih stručnjaka iz poslovnog i IT svijeta. Konferencija je sljedeći tjedan, pripreme su u završnoj fazi i sada se još samo iščekuje početak konferencije. Jeste li zadovoljni učinjenim i hoće li sve biti spremno na vrijeme za još jedno izdanje WinDaysa?

Ove godine prvi puta sudjelujem na WinDays konferenciji jer sam u Microsoft stigla prošle godine, taman tijekom 17. izdanja konferencije. Bogat program, više od 180 predavača i gotovo 200 predavanja obilježit će 18. rođendan WinDaysa.

Promijenili smo koncept Business konferencije koja sada ima 5 programskih smjerova koji se bave sa 6 industrijskih grana: financijama, proizvodnjom, maloprodajom, javnom upravom i obrazovanjem i zdravstvom – Hospital Days 2018. Bio je velik posao iskoordinirati voditelje smjerova, dogovoriti predavače, osmisliti najaktualnije teme i osvrnuti se na ključne izazove hrvatskog gospodarstva. Sudionici će ocijeniti koliko smo bili uspješni, a ja osobno sam jako zadovoljna finalnim rezultatom – rasporedom u kojem će se naći više od 50 Business predavanja, što je rekord u posljednjih 10-ak godina otkada postoji WinDays18 Business.

Igor (Pavleković) je napravio ogroman posao što se tiče WinDays18 Technology konferencije! Osvježio je koncept konferencije i uveo 4 nova programska smjera u kojima sudionike čeka više od 140 predavanja te više od 150 stranih i domaćih predavača.

Naravno, sve što radimo, radimo za sudionike konferencije, a ove godine očekujemo ih više od 2000. Želja mi je da nadmašimo njihova očekivanja i da na najbolji način, kvalitetnim sadržajem, ali i druženjem, obilježimo 18. obljetnicu jedne od najutjecajnijih i najvećih konferencija u regiji.

2. Po prvi puta  ste preuzeli ulogu direktorice WinDays Business konferencije. Kako ste se snašli u toj ulozi i koliki vam zapravo izazov predstavlja ta uloga?

Biti direktorica WinDays18 Business konferencije je ogroman izazov i operativno i što se tiče odgovornosti. WinDayse smo počeli pripremati u rujnu 2017. pa su iza nas nebrojeni sati diskusija, analiza, razgovora... a sve da dođemo do dobro izbalansiranog programa s vrhunskim predavačima, u kojem svaki sudionik može pronaći teme koje ga zanimaju.

WinDaysi su timski projekt, a to je pogotovo došlo do izražaja ove godine kada Business konferencija ima 5 smjerova, odnosno 5 voditelja smjerova i koordinatora programa. Bio je izazov uskladiti predavanja i termine jer je riječ o zaista raznolikim industrijskim granama koje se suočavaju sa specifičnim izazovima. Prvoga dana konferencije sudionici biraju koja će predavanja i smjer koji će pratiti, a program se odvija u 5 dvorana. Drugi Business dan zamislili smo kao zajednički program s nekoliko predavanja keynote govornika koji će svim sudionicima približiti tehnologije budućnosti, koje su zapravo već tu i mogu na nebrojene načine pojednostaviti poslovanje i redefinirati „stare“ poslovne modele.

Uživala sam u pripremi WinDaysa, sad samo ostaje realizacija pa jedva čekam utorak i početak konferencije!

3. Sada već znamo da će u sklopu Business konferencije predavanja održati i svjetski poznata imena poput izvršnog urednika britanskog časopisa Wired, Jeremy Whitea, i stručnjaka za Blockchain tehnologiju Marka Van Rijmenama. Što za WinDayse znači sudjelovanje ovako zvučnih imena i dovodite li nam možda još koje veliko ime?

White i van Rijmenam su keynote govornici drugog dana Business programa. Jeremy White, izvršni urednik britanskog magazina Wired, održat će Keynote predavanje na temu umjetne inteligencije i kako ona mijenja svijet oko nas. Jeremy se inae bavi suvremenim tehnologijama, no najveći naglasak stavlja na umjetnu inteligenciju koja je donekle kontroverzna tema, u smislu da izaziva dosta rasprava o tome kako se sve može koristiti te o dobrim i lošim stranama. Mark van Rijmenam je osnivač Datafloq.coma i jedan od Top 10 najutjecajnijih osoba za Big Data, a govorit će o Blockchainu, još jednoj tehnologiji koja mijenja poslovne modele kakve danas poznajemo.

Uz njih, u srijedu će predavanje održati i moj kolega Tomislav Tipurić koji će govoriti o kvantnom računalstvu. Kolegica Marina Dražetič održat će predavanje o budućnosti obrazovanja, što je super aktualna tema u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina. Program Business konferencije završit će panel na kojem će Ivan Vidaković sa svojim gostima, uglednim gospodarstvenicima i ekonomskim stručnjacima, razgovarati o tome je li realno da Hrvatska konačno postane tehnološki poslovni tigar te koje korake trebamo poduzeti da se to ostvari.

Naravno, ne smijem zaboraviti ni niz izvrsnih govornika prvog dana. Na primjer, Taavi Kotka, bivši CIO estonske Vlade, vodio je projekt e-Estonija zbog kojeg se Estoniju danas smatra najnaprednijom svjetskom digitalnom nacijom. Kolege Lorenzo Pengo i Andrew Graley bave se pametnim zdravstvom, a na konferenciji će govoriti o digitalnoj transformaciji zdravstva. Na panelu o digitalnoj transformaciji javne uprave sudjelovat će ministar uprave Lovro Kuščević. To su tek neki od izvrsnih predavača na ovogodišnjoj konferenciji.

4. Business konferencija fokusirat će se na najaktualnije trendove poslovnog svijeta, a ovogodišnje izdanje prvi put je podijeljeno na 5 različitih smjerova. Možete li nam ukratko reći što sve možemo očekivati od svakog pojedinog smjera, na što će se točno fokusirati predavanja te smatrate li da će ovakav koncept zadovoljiti želje i očekivanja sudionika?

Ukratko, svaki smjer će adresirati specifične teme i izazove unutar navedene industrije. Digitalna transformacija zahvaća sve grane gospodarstva i događaju sve svugdje u svijetu, kako lokalno tako i globalno. Svaka industrija se susreće sa istim izazovima: na koji način zadovoljiti zahtjeve korisnika koji se stalno mijenjaju, kako održati konkurentnost u današnjem svijetu gdje je lokalna i globalna konkurencija sve žešća i gdje nestaju granice kod industrija, kako promijeniti organizacijsku kulturu, izgraditi povjerenje u tehnologiju, osnažiti digitalne vještine kod zaposlenika, urediti zakonske okvire kako bi podržali suvremenu, digitalnu tehnologiju i u  konačnici zadovoljiti zahtjeve vlasnika za što uspješnijm rezultatima. Poslovni procesi se neprekidno mijenjaju i prlagođavaju okolnostima i gospodarskom okruženju, a danas više no ikada, pa zato sve te procese često zovemo i četvrtom industrijskom revolucijom. Tvrtke koje žele zadržati i unaprijediti svoju konkurentnost morat će mijenjati svoje postojeće poslovne modele kako bi uspješno odgovorili na izazove koji ih okružuju.

Mi u Microsoftu vjerujemo da organizacije uspješno provode Digitalnu transformaciju primjenom inovativnih tehnologija unutar 4 područja: način na koji osnažujemo naše zaposlenike, optimiziramo poslovne operacije, angažiramo naše korisnike i transformiramo proizvode. Svaki smjer na business konferenciji je koncipiran upravo kroz ova 4 područja i pokazuje na koji način vam Microsoft tehnologija omogućuje uspješnu realizaciju svakog područja unutar Digitalne transformacije.

Sudionici smjera Zdravstvo – Hospital Days nastalom u suradnji s IN2 Grupom saznat će više o tome kako trasformirati zdravstveni sustav u pametan zdravstveni sustav koji je kvalitetan, održiv i učinkovit. Smjer Financijske institucije fokusirat će se na rast koji je moguće ostvariti putem digitalne transformacije te predstaviti prednosti inovativnih usluga, otvorenog bankarstva i PSD2 regulative, Blockchaina... Svi koji se odluče pratiti predavanja Javnog sektora, mogu očekivati pregled digitalnih trendova i najboljih primjera inovacija i praksi u javnom sektoru. Proizvodnja će pružiti konkretne odgovore na pitanje kako uz izazove suvremenog poslovanja zadržati konkurentnost i inovativnost, i to putem niz uspješnih domaćih i svjetskih primjera. Programski smjer Maloprodaja bavit će se najvećim izazovima u sektoru, kao i budućim konceptima koji će postati mainstream.

Vjerujem da će ovakav koncept biti dobrodošlo osvježenje za sudionike WinDays18 Business konferencije i da će iz Poreča otputovati zadovoljni!

5. Ovogodišnje izdanje WinDays konferencije posebno je po tome što konferencija slavi svoju punoljetnost, tj. 18. rođendan. 18 godina uistinu je zavidna brojka te se malo koja konferencija može pohvaliti ovako dugogodišnjom tradicijom. Prema vašem mišljenju, što je to što WinDayse izdvaja od ostalih srodnih konferencija te što je to što iz godine u godinu privlači više od 1700 sudionika u Poreč?

WinDaysi su posebni jer traju već 18 godina, ali za sudionike nisu tek jedna konferencija u nizu. WinDaysi su mjesto na koje volite doći jer znate da ćete nešto naučiti, saznati zanimljive stvari, odraditi nekoliko kvalitetnih sastanaka s partnerima, ali i vidjeti drage kolege te uživati u druženju. Jako sam sretna što su s godinama stekli takav, gotovo kultni status među sudionicima koji se svake godine vraćaju u sve većem broju.

Cijeli WinDays tim se izuzetno potrudio napraviti odličan program kojim ćemo obilježiti 18. rođendan WinDaysa pa vjerujem da će i sudionici biti zadovoljni – napokon, sve to i radimo zbog njih. Nismo zaboravili ni dobru zabavu pa će ovogodišnji partyji, nadam se, biti nezaboravni. Dođite u Poreč, ne propustite konferenciju i proslavite 18. godišnjicu s nama!

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.