Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

7. prosinca 2020.

Djecu trebamo potaknuti da se zaljube u razvoj igara, a kriza nas je digitalno transformirala

Prvi dan konferencije donio je online predavanja o umjetnoj inteligenciji, aplikacijama i poslovanju u oblaku te panele na temu gaming industrije, online trgovine i dostave hrane.

Počeli su 20. WinDaysi koje više od 500 sudionika prati putem live streama na WinDays.hr. Većina predavača i panelista predavala je uživo iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru, a sudionici su mogli „šetati“ po dvoranama i gledati i slušati sve što ih zanima uz pomoć WinDays aplikacije na webu. Program se nastavlja sutra i prekosutra, a moći će se pogledati više od 60 predavanja i čak 8 panela.

Tijekom prvog dana konferencije predavanja su se bavila alatima za kolaboraciju, aplikacijama, umjetnom inteligencijom, automatizacijom i poslovanjem u oblaku, a na panelima se raspravljalo o aktualnim temama: rastućoj gaming industriji i bumu online trgovine i dostave hrane tijekom 2020.

Tomislav Lulić (Cloud Consulting) predstavio je razlike SharePointa i Teamsa i objasnio kako tvrtku organizirati putem alata Office 365. Dok je SharePoint platforma za suradnju i upravljanje dokumentima te se kroz njega mogu kreirati događanja, Teams organizira grupu ljudi po definiranim projektima, a moguće je uključiti cijelu tvrtku. Tomislav Tipurić (Nephos) govorio je o razvoju aplikacija koje su budućnost poslovanja, a oblak je omogućio njihov brzi razvoj. Upravo su oni koji razvijaju aplikacije inovatori svog vremena jer utječu na budućnost poslovanja i života u svim segmentima.

Tijekom panela Samo bi se igrao sine. Nema ti tu para!... Ili ipak ima? moderator Dragan Petric (Bug) s gostima Mariom Čelanom (Razvojna agencija Sisačko – moslavačke županije), Danielom Lučićem (Croteam), Lukom Marušićem (Cr4zy AG) i Andrejem Kovačevićem (Exordium Games) je razgovarao o perspektivi gaming industrije u Hrvatskoj. Domaća industrija raste 50 posto godišnje i ove godine će doseći 400 milijuna kuna prihoda. Svi sudionici su na pitanje o perspektivi gaming industrije u Hrvatskoj odgovorili kratko i jasno – DA,  perspektiva je ogromna! Gaming je jedna od najlukrativnijih grana i u IT-ju i općenito, a kroz opću krizu uzrokovanu pandemijom to se dodatno osjetilo i vidjelo, čak i na našem mikrotržištu, na kojem su svi sudionici prošli neokrznuto te doživjeli i dodatne uspjehe. Igre nisu šala i gaming nije neozbiljna industrija, zaključak je ovog panela, koji je istaknuo i koliko je zdravo i dobro motivirati mlade da se, osim u igranje računalnih igara, zaljube i u njihov razvoj.

Darko Gebaei (Agrivi) predstavio je inovacije u poljoprivredi. Najstarija industrija na svijetu ima velik zadatak – u 30 godina povećati proizvodnju hrane za 60 posto da bi 2050. ispunila potrebe 9 milijardi stanovnika planete. Pokazao je kako inovirati uz pomoć Azure FarmBeatsa, odnosno pratiti situaciju na udaljenim poljima uz pomoć satelita i dronova, kako koristiti senzore da bi mehanizacija postala pametna i kako se primjenjuju robotika (autonomni traktori) i uz pomoć podatkovne znanosti analiziraju velike količine podataka.

Tomislav Tipurić vodio je panel Tata kupi mi auto, bicikl i romobil…onlajn! na kojem je sa panelistima Daliborom Sovićem (Konzum plus), Ivicom Kruhekom (Marker), Dimitrijem Trbovićem (Neostar), Tajanom Link (Hrvatska pošta) i Tanom Zimmermann (Bazzar.hr) diskutirao o bumu online trgovine tijekom 2020. U prvom dijelu panela, sudionici su diskutirali o utjecaju korona-krize na rast, kako broja web shopova, tako i prometa. Složili su se da je kriza ubrzala proces transformacije, no i da je Hrvatska još uvijek na počecima te da se vide tek mali pomaci u usporedbi s ostalim državama Europe. Potencijal postoji i leži u faktorima diferencijacije koju će lokalni igrači biti u stanju ponuditi u odnosu na globalne online shopping platforme. Što se tiče budućnosti online trgovine nakon korona-krize, složili su se da će postojati oba oblika, i virtualni i fizički, te da je omni-channel ključ uspjeha za budućnost.

Online dostava hrane također bilježi ogroman rast, a Zagrepčani putem dostave najviše naručuju azijsku hranu, grill, pizzu i hamburgere. Petar Štefanić (Word) s ključnim igračima na području online dostave razgovarao je o njihovim iskustvima na panelu Nema papice bez digitalije, a pridružili su mu se David Ban Ostić (Bolt Services), Nebojša Veron (Dobartek.hr), Andrea Tawfik (Glovo) i Marko Burčul (Pauza.hr). Servisi za dostavu hrane ne vole se smatrati "dobitnicima" pandemije. Složili su se da su ugostiteljskom sektoru naprosto „pružili kisik". Vjeruju da će navike dostave u budućnosti, neovisno o korona-krizi, konstantno rasti i izvan segmenta hrane jer korisnicima  omogućavaju bolje raspolaganje slobodnim vremenom.

Sutra se program konferencije nastavlja s predavanjima i panela u tri programska smjera (tehnološkom, poslovnom i poslovno – tehnološkom). Tehnološki smjer počinje od 9:00, a ostali od 11:00.

Zainteresirani sudionici se mogu priključiti networkingu s pojedinim predavačima i sponzorima i u manjim grupama (do 20 osoba) razgovarati o temi koja ih zanima. Za networking se potrebno prijaviti dodavanjem željenog networkinga u svoja predavanja.

Svi koji žele online pratiti konferenciju, a još nemaju svoju kotizaciju, još uvijek je mogu nabaviti na www.windays.hr/prijava.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.