To enable you better user experience and full functionality of the web site, this site stores cookies.

We use analytical cookies Google Analytics only with your consent. I accept I decline More information

WebAssembly - revolucija koja nam slijedi

Tehnologije i alati u IT industriji se smjenjuju iz godine u godinu brzinom koju je teško pratiti. Ali ipak među svim tim novim tehnologijama rijetke su one koje izazovu tektonske promjene u načinu izrade softverskih rješenja. Zadanja takvu promjenu donijeli su kontejneri poput Dockera. WebAssembly je sigurno jedna od onih tehnologija koja će uzdrmati temelje IT industrije i natjerati nas sve na novi i drugačiji način promišljanja i dizajniranja softverskih rješenja. A evo i zašto...
WebAssembly je prvi potpuno prenosivi binarni format koji se može izvršavati na svim platformama koje podržavaju web, onosno podržavaju web preglednike. Performanse su gotovo identične performansama nativnog koda. Osim toga mogućnosti WebAssembly-ja nadilaze samo preglednike kao domaćine (host). Entuzijasti koji koriste WebAssembly ili rade na njegovoj standardizaciji vrlo brzo su uvidjeli potrebu za njegovim korištenjem izvan preglednika u udomaćenom u nekom drugom okruženju. Zato je nastao WASI (WebAssembly System Interface) prijedlog standarda, koji će definirati pozive iz WebAssembly modula prema domaćinskom sustavu u kojem se modul izvršava. Samim time smo došli u situaciju u kojoj nismo bili nikada u IT povijesti. Osim WASI standarda u procesu definiranja su i još nekoliko drugih prijedloga standarda koji će WebAssembly učiniti još moćnijim i sigurnijim. Nešto više detalja o samom WebAssembly-ju, WASI standardu i drugim standardima koji će vrlo brzo promijeniti developerski krajobraz možete saznati na samom predavanju. Ali neće se ostati nsamo na priči bit će tu i ponešto koda i poneki demo.


U slučaju da vam na video snimci predavanja / demoa ili u priloženoj prezentaciji neki detalji nisu dovoljno jasno vidljivi ili vam nedostaje neka ključna informacija, slobodno nam se obratite na info@windays.hr – potrudit ćemo se pribaviti vam potrebne informacije. (Napomena: uz predavanja su priložene prezentacije svih predavača koji su ih pristali podijeliti sa sudionicima.)

Session materials

  • Available only for the conference participants. Please register.

Josip Klarić

Infobip d.o.o.

Diplomirao je novinarstvo, ali je iz strasti prema računalima i tehnologiji općenito, pisanje novinarskih članaka zamjenio pisanjem programskog koda. Prve je programerske korake napravio u Visual Basicu 6, a s pojavom .NET-a preorijentirao se na C#. Kroz raznovrsne projekte većinu vremena provodi kroteći razne web tehnologije. Osim weba u svakodnevnom radu intenzivno koristi razne baze podataka. Voli pratiti trendove i tehnologije vezane uz razvoj softvera, te uživa isprobavati one koje mu se čine izrazito zanimljivim. Slobodno vrijeme provodi vrlo aktivno sa svojim podmlatkom.

Share with friends