Kvantno računalstvo - ništa neće biti isto

Više od pola stoljeća prošlo je od Von Neumanove
arhitekture računala, a digitalna računala odavno su
svima nama dio života. Desetljeća razvoja u skladu s
Mooreovim zakonom dala bi naslutiti da je računalstvo daleko odmaklo. Ipak, sva ta silna snaga koju danas poznajemo dobivena je čistim multipliciranjem elemenata i ubrzavanjem propusnosti. Konceptualno gledano, sve je isto.

Ipak, unatoč svoj toj sili i snazi koja nam je danas na raspolaganju, neke probleme ne možemo riješiti u realnom vremenu - možda najpoznatiji primjer je pronalazak dva najveća prim broja koja pomnožena daju odabrani broj (na čemu zapravo leže svi moderni sustavi enkripcije). To je zadatak (kad dođemo već do 16-bitnih, a gdje li tek 128 i 256 bitnih brojeva), za kojeg bi klasičnom računalo trebale stotine i tisuće, odnosno stotine tisuća, milijuni ili pak milijarde godina. Kvantno računalo ovaj problem rješava u nekoliko sekundi.

Uskoro ništa više neće biti isto – dobrodošli u svijet kvantnog računalstva.

0 comment(s)

Tomislav Tipurić

Microsoft Hrvatska d.o.o.

Tomislav je Partner Technology Strategist u Microsoftu te je prvenstveno zadužen za Microsoftove partnere koji cloud usluge uključuju u svoju standardnu ponudu te svoj poslovni model počinju zasnivati na Azureu, Officeu 365 i drugim Microsoftovim cloud tehnologijama.

U Microsoftu je posljednjih 9 godina te je bio zadužen i za rad s razvojnim i sistemskim inženjerima na implementacijama najnovijih tehnologija. Prije rada za Microsoft bavio se razvojem web aplikacija, kao samostalni stručnjak i kao razvojni inženjer u timu. Veliki je prijatelj i podržavatelj WinDays konferencije, i ove se godine nada istu pratiti uz kavicu ili kakvo drugo piće te druženje s partnerima i korisnicima.

U posljednje se vrijeme ponajviše bavi Microsoft Azureom i računalstvom u oblaku općenito, tako da većinu svog vremena provodi u direktnom radu s partnerima na njihovim rješenjima te prenoseći znanje na svim većim tehnološkim i poslovnim konferencijama u regiji, predstavljajući i pozicionirajući Microsoftove proizvode u novoj eri IT-a.

Ostala predavanja

Kvantno računalstvo – pripremite se na neočekivano

100 BKY

Technology Keynote

200 TK

Only registered participants can comment the conference via WinDays application.

Windows Phone iPhone Android

Share with friends