To enable you better user experience and full functionality of the web site, this site stores cookies.

We use analytical cookies Google Analytics only with your consent. I accept I decline More information
Sessions archive

Kontinuirana isporuka i DevOps – druga polovica razvojnog ciklusa

Kontinuirana isporuka (continuous delivery) ima za cilj automatiziranu, čestu, iterativnu i inkrementalnu isporuku novih verzija softvera i predstavlja jedan od najviših stupnjeva zrelosti softverskog razvojnog tima i pripadnog razvojnog procesa. Nakon što uvedemo u upotrebu sve potrebne alate i procese, kada tim uvježba sve postupke potrebne za česte isporuke, nijedan bug nije problem riješiti ili novi zahtjev ispuniti. Da bismo mogli uspostaviti kontinuiranu isporuku potrebno je ispuniti niz preduvjeta: automatizirati alate za testiranje i isporuku, prikupljanje povratnih informacija od korisnika, prikupljanje kritičnih metrika itd. U ovom predavanju bavimo se kontinuiranom isporukom promatrajući cjelokupni razvojni ciklus uz fokus na praćenje aplikacije u produkcijskoj primjeni i suradnju razvojnog dijela tima (development) i tima za podršku produkcije (operations). DevOps opisuje suradnju razvoja i produkcije na svim razinama i automatizaciju postupaka operations odjela. Kroz niz demoa, koristeći System Center Operations Manager (SCOM) zajedno s Team Foundation Serverom (TFS) vidjet ćemo kako razvoj (Dev) automatski isporučuje softver u produkciju (Operations) i kako iz produkcije dolaze povratne informacije i metrike natrag u razvoj. Uz ove alate i demonstrirane prakse lako je ostvariti DevOps i omogućiti kontinuiranu isporuku.

Ana Roje Ivančić

Ekobit d.o.o.

Radi na pozicijama tehničkog konzultanta za Visual Studio Application Life Cycle Management (ALM) i Team Foundation Server (TFS) platformu. Primarno se bavi implementacijom Microsoft ALM okruženja za klijente, što uključuje planiranje, instalaciju, integraciju i prilagodbu okruženja, te edukaciju i dugoročno savjetovanje razvojnih timova različitih veličina. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, Advanced Developer Days, DevArena, ALM Days, Basta!), tehnološke treninge (Microsoft Innovation Center) kao i treninge prilagođene klijentima (Telekom, ISV, javne službe, bankarski sektor, itd.). Sudjelovala je na raznim svjetskim developerskim konferencijama (Microsoft TechEd, Microsoft PDC, Agile 2011). Diplomirani inženjer matematike i računarstva, MCSD, MCTS for TFS, posjeduje iskustva voditelja razvojnih timova te višeg razvojnog inženjera na brojnim uspješnim razvojnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Također se intenzivno bavi tehnikama vođenja projekata i upravljanja razvojnim procesom. U slobodno vrijeme istražuje sa svojom djecom čari prirode i društva.  

Ognjen Bajić

Ekobit

Diplomirani inženjer elektrotehnike, govori engleski i njemački. Predavao je na nizu međunarodnih (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca) i domaćih (svi dosadašnji Windaysi i DevArene) konferencija i radionica (MIC Varaždin, Team System Camp). U Ekobitu radi od 1996. godine kao razvojni inženjer u C++-u i .NET-u te arhitekt koji se, sad već duže, bavi i upravljanjem projektima. Voditelj je Ekobitovog razvoja strateških proizvoda poput TeamCompaniona. Od ljeta 2004. intenzivno istražuje Visual Studio ALM te je fasciniran vizijom jednostavne suradnje u razvojnom okruženju budućnosti, koju VS ALM već danas omogućava. Tu viziju kontinuirano prezentira na brojnim konferencijama i radionicama, a svakodnevno je i ostvaruje kroz projekte uvođenja ALM alata u razvojne timove u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio ALM (prije VS Team System). Nekad davno bio je Djed Mraz za Ekobitove interne svrhe, a danas u slobodno vrijeme pokušava naći ravnotežu između vremena provedenog na planinama i uživanja u sunčanim danima negdje na moru.