To enable you better user experience and full functionality of the web site, this site stores cookies.

We use analytical cookies Google Analytics only with your consent. I accept I decline More information
Sessions archive

Geografska (po)moć SQL Server-a

Problem preusmjeravanja hitnih poziva (112, 192, 193, 194, ...) prema najbližoj centrali na temelju lokacije pozivatelja sa sobom nosi mnoge specifičnosti vezane uz Hrvatsku. Država nam se geografski službeno prostire kroz 2 različite projekcije, podaci mogu doći u nekoj trećoj projekciji, poligoni koji opisuju općine i županije su vrlo kompleksni uz obalu zbog velike razvedenosti i velikog broja malih otoka. Uz sve navedeno, sustav mora zadovoljavati stroge uvjete o brzini određivanja lokacije pozivatelja. Pokazat ćemo da SQL Server ima odgovor na postavljene izazove. SQL Server-a ne posjeduje ugrađenu funkcionalnost prebacivanja koordinata između različitih projekcija, ali posjeduje mogućnost proširivanja putem .NET biblioteka. Demonstrirat ćemo kako se geo funkcionalnosti SQL Servera mogu proširiti korištenjem open-source biblioteka posredstvom .NET Frameworka. Na taj način se nova funkcionalnost može obavljati na nivou sql funkcije (ekstenzije), čime se logika prostornih upita bitno obogaćuje i pojednostavljuje. S performansne strane, pravilno korištenje prostornih indeksa može ubrzati prostorne upite za više redova veličine. Također, pokazat ćemo u kojim slučajevima prostorni indeksi ne daju očekivane rezultate i kako postaviti rješenje u takvom slučaju.

Alen Huskić

Combis d.o.o.

Rođen 1984. u Zagrebu. Diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 2008. godine. Trenutno radi u tvrtci Combis d.o.o. kao software developer na razvoju enterprise rješenja u Microsoftovoj tehnologiji. Trenutna strast su mu geoinformatički sustavi (GIS), posebice web rješenja. Posjeduje MCPD i MCSE certifikate i trudi se pratiti tehnologije koje mu nisu u uskoj prirodi posla.  

Vanja Vidović

Combis d.o.o.

Vanja Vidović je certificirani Microsoft Web developer i diplomirani inženjer računarstva FER-a u Zagrebu. Rođen i odrastao u Splitu, trenutno radi kao stariji programski inženjer u .NET odjelu poduzeća Combis u Zagrebu. Uporno se nada prebacivanju razvojnog odjela u splitsku podružnicu. Iskustvo je izgradio na većim integracijskim projektima u kojima je došao u dodir s raznovrsnim Microsoft i ne-Microsoft tehnologijama, iz kojih je uvijek na kraju izašao neiskvaren i do kraja vjeran .NET-u i SQL Serveru. Ili barem ne želi priznati. Hobijem se ne bavi zbog nedostatka morske površine u bližoj okolici.