Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

4. travnja 2019.

WinDays19 Technology Keynote

Donosimo vam sažetak Technology Keynotea na kojem su sudjelovali Tomislav Tipurić, Igor Pavleković, Ivica Ivančić, Damir Dobrić i Alen Delić.

Prvi gost Technology Keynotea bio je Alen Delić (Diverto) koji je na primjeru Singapura govorio o masovnoj primjeni IoT tehnologije na razini cijelog grada. Spomenuo je prednosti prikupljanja velike količine informacija o prometu na razini grada te brojne mogućnosti predviđanja i optimizacije prometa. Također je istaknuo velike probleme s privatnošću koji nastaju takvom vrstom masovnog prikupljanja podataka. U nastavku je naglasio kako se svaki pojedinac ne smije povoditi za masom te da mora voditi računa o vlastitim pravima na privatnost. Zaključio je kako se u zakonski reguliranijim sektorima poput bankarstva i telekomunikacija znatno više pažnje posvećuje cybersecurityu, iz čega je vidljiva važnost zakonske regulative o zaštiti osobnih podataka. Zbog nedostatka regulative u području IoT uređaja, danas smo sve česšće svjedoci masovnim cyber napadima na takvu vrstu uređaja, rekao je Delić.


Sljedeći je na binu stupio Damir Dobrić (Daent GmbH) koji je demonstrirao upotrebu umjetne inteligencije na praktičnom primjeru. Naime, tijekom predavanja je razvio jednostavnu aplikaciju za prepoznavanje brojeva sa slika rukom pisanih znamenki, upogonjenu strojnim učenjem pomoću Microsoftovog ML.net framework-a. Nakon toga, Dobrić je naveo razne primjere strojnog učenja te posebno istaknuo primjer u medicinskim istraživanjima gdje je ostvarena primjena strojnog učenja u otkrivanju i dijagnosticiranju tumora na temelju rendgenskih snimki.


U fokusu predavanja Ivice Ivančića (Microsoft) našao se Microsoftov Power Platform paket koji se sastoji od tri Microsoftova proizvoda – PowerApps, Power BI i Flow. Uz pomoć demonstrativne aplikacije za predviđanje rizika dobivanja dijabetesa, na šaljiv način demonstrirao je rizik dobivanja dijabetesa na kolegi Igoru, a sve na temelju njegovih tjelesnih podataka. Nakon demonstracije, ukratko je objasnio građu spomenute aplikacije te naglasio jednostavnost razvoja takve aplikacije. Poseban naglasak stavio je na razvoj aplikacije za koju nije potreban značajan ulog resursa, već je moguće razviti ju na bezbolan način, uz minimalan napor, bez jedne napisane linije kôda.


U kratkom zajedničkom panelu, na kraju Keynotea, predavači su naglasili važnost zajedničke suradnje poslovnog i tehnološke područja kako bi se uz pomoć tehnologije postigla maksimalna optimizacija svakog dijela poslovanja, ali isto tako i ostvarila maksimalna praktična primjena svake tehnologije.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.