Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

2. travnja 2019.

WinDays19 Business Keynote

Prvi dan WinDays Business konferencije donio nam je i keynote predavanje koje je održala Tatjana Skoko. Što je bilo u fokusu predavanja, saznajte u nastavku članka.

Tema WinDays Business keynotea bila je digitalna transformacija kroz koju danas prolaze poduzeća te načini na koje Microsoft potiče i pomaže transformaciju. Misija Microsofta je osnažiti svakog pojedinca i organizaciju sa ciljem pružanja što bolji usluge svojim korisnicima.

Digitalnu transformaciju potrebno je provesti na način koji će rezultirati osnaživanjem zaposlenika, osnaživanjem korisnika, optimizacijom proesa i transformacijom proizvoda koji se pružaju krajnjim korisnicima. Microsoft svojim rješenjima pomaže organizacijama na polju modernog radnog okruženja, poslovnih aplikacija (Dynamics 365), aplikacija i infrastrukture (Azure platforma) te podacima i umjetnoj inteligenciji. Kombinacijom navedenih rješenja zadovoljavaju se potrebe spomenutih smjernica.

Kako bi organizacije opstale u današnjem digitalnom društvu, od iznimne je važnosti staviti korisnika u centar poslovne strategije, naglasila je Skoko. Agilnim i brzim odgovorima na zahtjeve tržišta, poduzeća stvaraju konkurentsku prednost te osiguravaju i sebi i korisnicima svijetliju budućnost.

Tijekom predavanja velik značaj pridan je i umjetnoj inteligenciji koja je sve više zastupljena u svim industrijama.

Microsoftov pogled na umjetnu inteligenciju podjeljen je na 3 glavna segmenta: osnaživanje programera u svrhu stvaranja inovacija, osnaživanje organizacija u svrhu transformacije industrija te osnaživanje ljudi (korisnika) u svrhu transformacije društva.

Na primjeru PowerPointa, Skoko je pokazala kako umjetna inteligencija korisnicima nudi gotova rješenja poput prijedloga dizajna prezentacije, te na primjeru Outlooka koji korištenjem machine learninga sam odvaja mailove koji su u fokusu od ostalih.

Kao gost Business Keynotea, Marko Poljak, director NEWTON technologies poduzeća prezentirao je tehnologiju i sustav koji pretvara govor u tekst s fokusom na slavenske jezike, a koji je u potpunosti personaliziran i prilagođen korisniku. Dotaknuo se i suradnje s Microsoftom te naveo proizvode koje koriste u svakodnevnom poslovanju – Power IB, Cognitive services i Azure cloud.


Drugi gost Business keynotea, Tomaž Valjavac, prezentirao je primjer webshopa koji ima integrirani chatbot, tj. live chat koji korisniku pomaže i vodi ga kroz process kupnje. Nakon što korisnik pošalje svoj upit, sustav automatski prepoznaje preferencije korisnika te u skladu s time mijenja web stranicu. Sustav ima i mogućnost da putem image recognitiona prilagođava stranicu korisniku, a prema lokaciji na kojoj se korisnik nalazi, digitalni asistent nudi najbliža prodajna mjesta korisniku.


Spomenuti su i primjeri Gorenja koje na britanskoj web stranici uspješno koristi chatbot te HP-a čiji chatbot uspješno rješava čak 75% zaprimljenih upita.

Zaključak današnjeg keynotea je važnost primjene digitalne transformacije u svakoj industriji sa ciljem povećanja konkurentnosti poduzeća na sve zasićenijem tržištu. Holisitčkim pogledom na umjetnu inteligenciju potrebno je pronaći rješenja koja će stvarati dodanu vrijednost kako za poduzeća tako i za krajnje korisnike.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.