Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

19. veljače 2019.

IoT – buzzword, trend ili vrli novi svijet?

U prvom ovogodišnjem blog postu saznajte više o IoT!

Blockchain, machine learning, Internet of Things (IoT)… Upravo se ti pojmovi sve češće upotrebljavaju na dnevnoj razini pa su, samim time, ušli i u buzzword kategoriju. Međutim neki od njih, uključujući IoT, su ipak nešto više od prolaznog trenda, a to dokazuju i mnoge činjenice. Prve knjige koje spominju koncept IoT pojavljuju se još 2000-ih, broj IoT proizvoda na tržištu sve više raste, a jedna od glavnih tema posljednjeg najvećeg sajma potrošačke elektronike na svijetu CES bila je upravo – Internet of Things.

Što zapravo podrazumijevamo pod pojmom IoT?

Internet of Things je naziv za skup tehnologija koje pružaju povezivanje fizičkih i virtualnih stvari te na taj način mijenjaju našu svakodnevnicu. Sama vizija je ta da svaki predmet i mjesto bilo koje vrste mogu postati dio Interneta. Prema Gartneru, predviđa se da će 2020. godine broj povezanih uređaja nadmašiti ljude u omjeru 4:1, a čak 65% tvrtki će koristiti IoT proizvode i tako stvoriti nove business modele i dinamike unutar samog poslovanja.

Primjene i budućnost IoT tehnologije

Ta predviđanja nisu daleko od stvarnosti jer IoT već i danas ima mnoštvo zanimljivih primjena, kako u poslovanju, zdravstvu, poljoprivredi, prometu, tako i u bližoj nam okolini. Neke od najraširenijih primjena IoT danas su:

• tzv. nosiva tehnologija, poput pametnih satova i narukvica, koja nam je udaljena samo jednim klikom

• pametne kuće gdje se IoT tehnologija već od početka uvrštava u plan gradnje, a klasični primjeri primjene su prilagodba temperature zraka prostorije, osvjetljenja, aktivacija/deaktivacija uređaja prema osobnim preferencijama

• senzori unutar proizvodnih pogona

• autonomna vozila koja su i sama bazirana na IoT tehnologiji, a u zadnje vrijeme se radi i na tzv. "tehnologiji dekodiranja mozga" koju je razvio Nissan, a koja predviđa kada će vozač naglo kočiti ili skrenuti kako bi izbjegao sudar i pomogla mu da to učini brže

Upravo uređaji poput navedenih nude dodatne mogućnosti, automatiziraju procese i omogućavaju upravljanje na daljinu. Dok su jedni široko dostupni po pristupačnim cijenama, drugi su pak prilično skupi, ali s razvojem i većom primjenom različitih tehnologija, nema sumnje da će uskoro većina uređaja unutar našeg doma imati mogućnost komunicirati međusobno. Na proizvođačima je da nam omoguće njihovo sigurno i jednostavno korištenje jer IoT zasigurno postaje dio naše svakodnevice (ako već do sada nije).

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.