Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

12. ožujka 2019.

Cybersecurity

Donosimo vam još jedan blog post na jednu od najaktualnijih tema IT svijeta - Cybersecurity.

Iako su danas brzina informacija i njezino širenje sve veći, kibernetička sigurnost postavlja sve složenije izazove pred korisnike. Napadi širom svijeta događaju se u prosjeku svakih 5 minuta, što je znatno više nego prijašnjih godina, a najveći razlog je i dalje „prilika“, a poslije toga dolaze novčani razlozi.

Napadi dolaze na razne načine, a njihovo sveukupno uočavanje gotovo je nemoguće. Sve je više i više kompanija koje priznaju da im je potrebna dodatna razina zaštite podataka. Velike korporacije kao što je Microsoft imaju svoje alate za zaštitu podataka i ulažu mnoge napore u zaštitu svih svojih segmenata poslovanja kako bi ostale zaštićene. Kako sve više kompanija počinje koristiti računalstvo u oblaku radi jednostavnosti i poboljšanja vlastitih usluga, tako i usluge SECaaS-a (Security as a service) postaju sve traženije. Jedna od takvih usluga je i Microsoft Cloud App Security.

Microsoft Cloud App Security ima kvalitetan i jednostavan pristup aplikacijama i uslugama. Uz promatranje prometa i održavanje sigurnosti svake aplikacije, ujedno bilježi i svaki sumnjivi događaj uz pomoć umjetne inteligencije, neovisno radi li se o administratoru aplikacije ili samom korisniku. Tako su, na primjer, prijava s nove IP adrese s nepoznatog područja i korištenje aplikacije s dva jako udaljena područja u kratkom roku te brojni neuspješni pokušaji prijavljivanja u aplikaciju odmah prepoznati kao sigurnosna prijetnja. Takav način prepoznavanja prijetnji uvelike smanjuje broj izgubljenih podataka te olakšava mnogim kompanijama rad na mnogobrojnim projektima. Velika prednost Microsoft Cloud App Securityja je da se može koristiti na raznim aplikacijama, a ne samo na Microsoftovim.


Najčešći način dolaska do potrebnih informacija je napadanje najslabije točke u korporacijama. Nažalost, na prvom mjestu slabosti su i dalje djelatnici korporacija koji uglavnom ni ne znaju da ugrožavaju sebe, ali i ostale zaposlenike. Najčešći tip napada „Phishing“ koristi neopreznost zaposlenika i užurbanost u radu kako bi došao do podataka. Razni načini i brzina razvijanja ovakvih napada te sposobnost napadača da prikriju gotovo svaki trag za sobom stvara velike probleme prilikom prepoznavanja takvih mailova pa većina organizacija pokušava pronaći najbolje rješenje za što bolju zaštitu od napada takve vrste. Jedan od takvih alata je i Office 365 Advanced Threat Protection uz pomoć kojega se izbjegavaju sigurnosni propusti. Office 365 Advanced Threat Protection sam prepoznaje napade i filtrira ih od ostalih poruka. Pri tome će svaki privitak koji donosi nepoželjni sadržaj također biti filtriran. Svakako, još jedna velika prednost je i to što se svaki link provjerava s bazom nepoželjnih linkova i daje upozorenje za svaki koji je smatran nepoželjnim.


Jedan od dobrih načina za zaštitu osobnog računala je svakako i ažuriranje operacijskog sustava kako bi se popravili svi nedostatci, ali i nadogradili dosadašnji sustavi. Windows 10 E5 dolazi uz Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao sve moguće prijetnje i nesigurnosti. Velika količina podataka koja se generira svaki dan omogućuje da usluga može učiti o novim prijetnjama i biti spremna za buduće.

Iako se svakodnevno javljaju nove prijetnje, već sada je jasno da korporacije idu pravim putem kako bi zaštitile svoje korisnike te educirale svoje zaposlenike.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.