Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost. Prihvaćam Odbijam Više informacija

5. ožujka 2019.

AI u borbi protiv Cyber kriminala

Kako iskoristiti umjetnu inteligenciju u borbi protiv Cyber napada saznajte u novom članku.

U zadnjih par godina, drastičan porast globalne digitalizacije poslovanja popraćen je značajnim porastom broja Cyber napada. Prema određenim procjenama, u 2017. godini je ukupna (direktna i indirektna) godišnja ekonomska šteta uzrokovana nekom vrstom Cyber kriminala u svijetu iznosila vrtoglavih 600 milijardi dolara. Ne ide u korist ni činjenica kako je u svijetu trenutno prisutan veliki nedostatak stručnjaka za Cyber sigurnost.


Cyber napadi se razvijaju velikom brzinom te iz dana u dan postaju sve sofisticiraniji. Tradicionalna rješenja protiv Cyber napada oslanjaju se na ograničeni skup pravila za detekciju napada te nisu dovoljno fleksibilna prilikom otkrivanja najnovijih prijetnji. Razvojem umjetne inteligencije (AI), otvaraju se mogućnosti primjene nove tehnologije u borbi protiv takvih dinamičnih prijetnji. S obzirom da se otkrivanje napada bazira na analizi zapisa mrežnih i sistemskih događaja, AI tehnologija ima veliki potencijal prilikom uočavanja anomalija zbog sposobnosti učenja na zapisima prijašnjih Cyber incidenata. Također, osim detekcije napada, AI tehnologija omogućuje i automatizirano donošenje odgovarajućih odluka u slučaju detekcije napada. Korištenjem AI tehnologije povećala bi se preciznost i brzina u detekciji te bi se smanjio ljudski faktor prilikom sprječavanja napada ili zaustavljanja otkrivenog pokušaja napada.

Iako postoji veliki potencijal primjene AI tehnologije u sustavima protiv Cyber napada, postoje određeni nedostatci koji bi mogli učiniti takav sustav neefikasnim. S obzirom da se proces učenja sustava bazira na podacima prijašnjih incidenata, teško je obuhvatiti sve rubne slučajeve i do sad neviđene taktike Cyber napada. S druge strane, ukoliko napadači uspiju dobiti pristup podacima pomoću kojih je sustav učen ili ako postupno testiraju reakciju sustava, mogu precizno prilagoditi napad kako bi zaobišli detekciju. Također, ukoliko sustav pogrešno procijeni situaciju i digne lažnu uzbunu uslijed pogreške u učenju, nepotrebno bi se omeo normalan rad računalnog sustava ili mreže.

Zbog konstantnog rasta upotrebe računalne tehnologije u svakodnevnom životu, u porastu je i izloženost napadima. U budućnosti možemo očekivati sve veće i raznolikije prijetnje Cyber kriminalaca, ali i daljnji razvoj AI tehnologije koja će ubrzano učiti i otkrivati do sad neviđene Cyber prijetnje.
Čeka nas zanimljiva digitalna utrka predvođena razvojem umjetne inteligencije.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.