Arhiva predavanja

Okrugli stol: Može li Hrvatska postati europski gospodarski tigar?

Želimo promišljati o hrvatskom gospodarstvu kao o uspješnom gospodarstvu koje u svojoj srži ima visoku modernu tehnologiju te društvo temeljeno na znanju u kojem je poduzetništvo ključ uzleta i napretka. Uspješne primjere transformacije te stvaranja proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti iz Hrvatske i svijeta, zaključit ćemo ovim okruglim stolom s izazovnom temom – može li Hrvatska postati europski gospodarski tigar?

Ivan Vidaković

Microsoft Hrvatska d.o.o.

Ivan Vidaković je svoju poslovnu karijeru započeo 1984. godine na mjestu IBM sistem inženjera tvrtke Intertrade doo, a 1985. prelazi na mjesto predstavnika prodaje i marketinga. 1991. godine prelazi na funkciju IBM predstavnika za prodaju u Gulf Business Machines Oman (GBM) LLC, sa sjedištem u Omanu. Uz marketing, prodaju i razvoj poslovanja Vidaković je aktivno radio na razvoju suradnje s ključnim poslovnim partnerima i donositeljima odluka u naftnoj i bankarskoj industriji te s vladom i državnim institucijama. Preko funkcija Marketing Managera, Branch Managera i Country General Managera (CGM) Ivan je 2006. preuzeo funkciju CGMa za Oman i Jemen. Također je bio i član uprave GBM LLCa, pridonoseći razvoju ukupne strategije i razvoja poslovanja GBMa u zemljama Perzijskog zaljeva. 2001. se vraća u Hrvatsku kako bi preuzeo mjesto glavnog direktora IBMa Hrvatska, koju je tijekom narednih osam godina uspješno obnašao. 2009. godine prelazi na poziciju voditelja poslovne kontrole za središnju i istočnu Europu u (IBM CEE) gdje je bio zadužen za razvoj i implementaciju planova optimizacije za Hrvatsku, Bugarsku, Sloveniju, Slovačku, Srbiju, Litvu, Latviju, Estoniju, s ciljem unapređenja poslovne učinkovitosti i poslovnih rezultata uz poboljšanje sposobnosti upravljanja rizikom. Početkom 2010. godine dolazi na čelo Microsofta u Hrvatskoj. Vidaković je diplomirao matematiku i informatiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a tijekom svoje dugogodišnje i bogate karijere u IBM-u završio je niz stručnih tečaja i usavršavanja iz područja informacijskih tehnologija, računarstva i menadžmenta. Završio je Adlai E. Stevenson High School srednju školu u Praire View, Illinois, SAD gdje je osvojio i Nagradu američke matematičke asocijacije. Uz hrvatski, kao materinji jezik, Ivan Vidaković izvrsno se služi engleskim jezikom.  

Nenad Bakić

SELECTIO d.o.o.

Poduzetnik i investitor. Magistar znanosti (matematika), karijeru započeo na Matematičkom fakultetu u Zagrebu. Nakon 5 godina u znanosti osnovao prvu tvrtku za analizu financijskih tržišta. 1997.-2001. na raznim pozicijama u financijama (investicijsko bankarstvo i upravljanje financijskom imovinom), uključujući upravljanje mirovinskim fondom. Prvi certificirani financijski analitičar (CFA) u Hrvatskoj. Serijski poduztenik. Nakon aktivne karijere u financijama osnovao više tvrtki iz područja novih medija i upravljanja ljudskim resursima, zajednička tema svima je ‘tržišta’ (‘marketplaces’). 2007. prodao MojPosao u najvećoj transakciji u novim medijima i internetskom poslovanja u regiji. Trenutni poslovni poduhvati uključuju tvrtke u upravljanju ljudskim resursima, potrazi za kadrovima i privremenim zapošljavanjem koje su vodeće u Hrvatskoj. Aktivan investitor na Zagrebačkoj burzi, s investicijskim stilom orijentiranim na dugoročne 'value' investicije, uz dioničarski aktivizam. Osnovao i financirao udrugu Donacije.info, koja je upravljala istoimenim websiteom ‘marketplace-u’ za doniranje u Hrvatskoj, s misijom da postane 'društvena mreža' za doniranje u katalizira filantropiju u Hrvatskoj. Trenutno financira projekt 'Croatian makers' koji donira opremu za robotiku i automatiku školama i centrima za rad s mladima.  

Berislav Horvat

EY

Berislav Horvat je Country Managing Partner u EY-u Hrvatska. Svoju je karijeru započeo u EY-u 2002. godine, gdje je još kao asistent radio na poslovima revizije i savjetodavnim projektima. Od tada napreduje od asistenta, preko seniorske na menadžersku poziciju te 2012. godine postaje partner i vodi revizije i povezane usluge za klijente iz različitih sektora, s posebnim fokusom na sektore široke potrošnje, telekomunikacija, nekretnina i private equity. 2014. godine postaje Country Managing Partner te u skladu s globalnom korporativnom strategijom izgradnje boljeg poslovnog okruženja, u Hrvatskoj pokreće program EY Poduzetnik godine koji se u svijetu provodi već 29 godina. Bio je zadužen i za pokretanje Odjela savjetovanja u hrvatskom uredu EY-a, koji danas klijentima u privatnom i javnom sektoru pruža različite konzalting usluge poput upravljanja projektima, usluga vezanih za EU fondove, IT savjetovanja, Big Data usluga i podrške pri infrastrukturnim projektima. Od 2015. godine Berislav je predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Diplomirani je ekonomist, ovlašteni revizor pri Hrvatskoj revizorskoj komori i član Udruge ovlaštenih i certificiranih revizora u Velikoj Britaniji (FCCA). Oženjen je i otac dvoje djece.  

Emil Tedeschi

ATLANTIC GRUPA d.d.

 

Darko Horvat

Ministarstvo poduzetništva i obrta

Rođen 28. rujna 1970. u Čakovcu. Obrazovanje • 1996. - Diplomski studij, Fakultet za elektrotehniku, računalstvo i informatiku Učilište Maribor, smjer energetska elektronika Profesionalna karijera • 2016. – Ministar poduzetništva i obrta • 2012. – Energy Plus d.o.o., član Uprave odgovoran za proizvodnju i razvoj • 2009. – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ravnatelj Uprave za energetiku • 2009. – 2011. Hrvatska elektroprivreda d.d., predsjednik Nadzornog odbora • 2009. – 2011. Plinacro d.o.o., predsjednik Nadzornog odbora • 2008. – 2011. Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, član Upravnog vijeća • 2008. – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ravnatelj Uprave za obrt • 2006. – Elektra Čakovec, direktor HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. • 1996. – HEP-Distribucija d.o.o., Distribucijsko područje “Elektra” Koprivnica, samostalni inženjer procesne informatike i sustava za daljinsko vođenje elektro-energetskih postrojenja Politička karijera • 2012. - Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije • 2012. - Član Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a • 2012. - Predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu HDZ-a • 1999. - Član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Strani jezici • engleski, njemački  

Saša Cvetojević

ZIP

Saša Cvetojević poduzetnik je s preko 25 godina iskustva. Zadnjih godina aktivno sudjeluje u promociji poduzetništva, pogotovo onih baziranih na novim poslovnih modelima i inovativnim IT rješenjima. Osnivač je ZIP-a - Zagrebačkog inkubatora poduzetništva koji je zadnje 2 godine proglašen najboljom institucijom za potporu poduzetništvu. Član je upravnog odbora Hrvatske mreže poslovnih anđela - CRANE, te jedan od aktivnijih ulagača u inovativne tvrtke u ranoj fazi razvoja. Dobitnik je nagrade za komunikatora godine 2014, aktivan je na društvenim mrežama te vodi Pressing - hard talk show na N1 televiziji u kojem je ugostio vodeće osobe političkog i gospodarskog života u Hrvatskoj.