četvrtak, 27. travnja 2017.

WinDays 17 Technology konferencija – pregled drugog dana

U današnjem pregledu dana donosimo vam najzanimljivije detalje predavanja drugog dana Technology konferencije.

Dan je započeo Jens Tinapp, Windows and Devices Lead za CEE Multi-Country Region u Microsoftu, a svojim slušateljima je objasnio kako Microsoft vidi budućnost Windowsa. Istaknuo je da su se unutar Microsofta vodili vizijom kreativnosti kao osnovne ljudske osobine, što znači da novi update otvara ulazak u virtualni 3D svijet svim korisnicima. Paint je također redizajniran te je od sada 3D.


Ove godine apsolutni su hit predavanja iz područja Cybersecurityja – na predavanjima Alena Delića, Leona Juranića i Krunoslava Mihalića tražila se stolica više.

Alen Delić i njegovo predavanje o sigurnosti na internetu upozorili su na ozbiljne trendove koji ugrožavaju kako osobnu, tako i sigurnost poduzeća. Rekao je da se sve više napada ljude na individualnoj razini, a ne samo pravne osobe. Juranić je pričao o hakerskim trendovima, nadovezujući se i na napade koji su financirani od strane samih država. Također, upozorio je na ranjivost IoT uređaja koji su uglavnom slabo zaštićeni. Krunoslav Mihalić kaže da se danas Cryptolocker može napraviti u svega 50 linija koda u PowerShellu. Isto tako, za crackiranje nam više nije potreban password, dovoljan je samo hash.


Nešto prije podneva predavanje je započeo Tomislav Tipurić, donedavno direktor sadržaja WinDays konferencije. Ovaj puta, u ulozi predavača govorio je digitalnoj transformaciji, opisavši ju kao inovaciju baziranu na softveru te upozorivši da je inovacija samo ono što ima neku vrijednost, sve ostalo su ideje. Zoltan Pekić, koji je jedno vrijeme radio kao softverski inženjer u Redmondu, pričao je o najboljem od onoga što Microsoftov oblak nudi. Rekao je kako Azure Active Directory pruža efektivan i ekonomičan pristup upravljanju identitetom u oblaku organizacijama različitih veličina i djelatnosti te pokazao neke razlike između licenciranog i besplatnog paketa na Azure portalu.


U popodnevnim satima, krenuo je novi krug predavanja, a teme su bile jednako zanimljive. Ove godine također su ubačene teme o Microsoftovom prisustvu u Open Source zajednici. Mustafa Toroman govorio je o Microsoftovoj “ljubavi” prema Linuxu te nam pokazao u demou kreiranje Linux virtualne mašine na Azure portalu. Josip Klarić upoznao nas je sa Apache Sparkom, sustavom za obradu velike količine podataka koji podatke obrađuje u RAM memoriji. Microsoftov MVP Damir Dobrić pričao je o internetu stvari i njihovoj povezanosti s oblakom. Pokazao je demo gdje je istrenirao Amazonovu Alexu da pali/gasi uređaje, odgovara nam kakvo je vrijeme i druge zanimljive mogućnosti. Pred kraj dana Slaven Mišak iz SPAN-a je pričao o inteligentnim agentima i chatbotovima. Upoznao je publiku s korištenjem Microsoftove Bot Framework platforme koja omogućuje komuniciranje sa Skypeom, Messengerom, Slackom i drugim aplikacijama.

U moru odličnih predavanja za vas smo izdvojili samo neke, najintenzivniji dan Technology konferencije je iza nas, a već sutra nas čekaju nova. 

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.