utorak, 25. travnja 2017.

WinDays17 Business konferencija – pregled prvog dana

O čemu se raspravljalo na prvom danu Business konferencije saznajte u kratkom pregledu najznačajnih predavanja!

Prvi dan 17. izdanja WinDays konferencije donio je prvim pristiglim sudionicima pravi uvod u glavne teme koje se protežu u dva dana Business konferencije – stvaranje pametnog gospodarstva i povećanje digitalne konkurentnosti Hrvatske. Business konferencija, koja već tradicionalno otvara svako izdanje WinDaysa, iz godine u godinu okuplja sve više poslovnih stručnjaka i predavača iz različitih industrija i zemalja.

Uvodnu riječ imala je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta za područje Hrvatske i BiH te Ivan Vidaković, direktor za Digitalnu transformaciju Microsofta CEE Multi-Country Europe regije, čiji je fokus bio upravo na nesrazmjeru između ponude i potražnje digitalnih vještina, kako u Hrvatskoj tako i na europskoj razini. U osvrtu na stanje digitalnog tržišta, ističe se kako čak 40% tvrtki u Europi ima izazov pronaći zaposlenike s adekvatnim digitalnim znanjem. Transformacija tvrtke znači transfomaciju organizacije unutar iste, što nalaže neminovnu potrebu za zaposlenicima koji raspolažu setom sasvim novih vještina i znanja. Osim radikalnih promjena u poslovnim procesima unutar organizacije, digitalna transformacija predstavlja i veliku prekretnicu u kulturi rada, gdje se unutar jedne organizacije prepliću različite generacije s drugačijim interesima i percepcijom savršenog radnog mjesta. Kao početnu točku i sinonim digitalne transformacije, Vidaković ističe cloud, odnosno poslovanje čiji se procesi temelje na rješenjima u oblaku i optimizaciji poslovanja koja slijedi koristeći sve mogućnosti koje ova rješenja pružaju.

 

Uz finalni zaključak da u 2017. gotovo da ne postoji industrija koja nije prošla kroz neki oblik digitalne transformacije, riječ preuzima Ludo Wijckmans, direktor Enterprise and Partner Group za CEE područje više europskih zemalja koje obuhvaća 15 država. Wijckmans navodi opsežan broj poslovnih slučajeva iz različitih industrija s konkretnim primjerima implementacija Microsoft cloud rješenja u vlastitop poslovanje. Sam naziv predavanja, Those companies do things differently: Enterprise stories from the frontline of the future, govori o smjeru prezentiranog sadržaja: na koji način niz podataka koji se stvaraju u raznim poslovnim procesima pretvoriti u korisnu informaciju za unapređenje poslovanja. Primjerice, jedan od izloženih poslovnih slučajeva dolazi iz metalne industrije i predstavlja integraciju niza podataka iz različitih IoT uređaja prisutnih u procesu rada sa CRM platformom klijenta, pružajući korisniku interpretaciju dijelova procesa i optimizaciju daljnjih aktivnosti.


Nastavak priče o disruptivnim trendovima koji se danas nameću kao izazov poduzećima pružila je direktorica Odjela IT savjetovanja u EY-u Hrvatska, Marija Božičev, uz fokus na tri primarne sile koje utječu na disrupciju: tehnologija, globalizacija i demografske promjene. Te tri pojave determiniraju 8 megatrendova koji utječu na poslovanje tvrtki. Božičev navodi novi pojam industrije kao jedan od tih trendova, s primjerom indijskih telekomunikacijskih tvrtki koje osim pružanja svoje osnovne usluge, raspolažu i licencom za pokretanje platnih banaka. Nameće se pitanje: jesu li ta poduzeća dio telekomunikacijske ili bankarske industrije? Kao drugi megatrend navode se pametna rješenja, uz primjer pametnih gradova i projekciju da će do 2020. u svijetu postojati 7.5 milijardi povezanih stvari/uređaja. Mogu li pametna rješenja dovesti do održive urbanizacije? Ostali trendovi su budućnost poslovanja i pitanje uloge čovjeka uz povećanje investicija u robotizaciju, bihevioralna revolucija, osnažena moć i uloga krajnjeg korisnika, urbanizacija, planet resursa i njihovog potencijala te kreiranje novog zdravstvenog modela na temelju digitalizacije industrije i iskorištavanja brojnih podataka.


Osim opisanih predavanja, prvi dan je obilježen i brojnim poslovnim slučajevima iz različitih industrija. Sve informacije o prezentacijama vlastitih digitalnih transformacija i stvaranju digitalno konkurentnih organizacija (tvrtke Podravka, DZS, AGRIVI, Addiko, GoGreen) možete saznati u sljedećem linku.

 

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.