četvrtak, 27. travnja 2017.

Okrugli stolovi Technology konferencije

Sudionici Technology konferencije danas su imali priliku prisustvovati na tri okrugla stola na kojima su od govornika iz raznih industrija mogli čuti sve o najnovijim tehnološkim trendovima.

Na okruglom stolu pod nazivom „Jesu li developeri šljakeri budućnosti“, panelisti su pokušali odgovoriti na kontroverzno pitanje sudbine developera i developmenta općenito. Tim panelista činili su Domagoj Pavlešić – osnivač tvrtke Web-ideja d.o.o (Dizzy) u ulozi voditelja te Luka Gospodnetić – voditelj odjela u tvrtci IN2 d.o.o., Damir Dobrić – direktor i glavni arhitekt DAENET-a, Toni Petrina iz tvrtke Massive Pixel d.o.o. i Ognjen Bajić – voditelj Ekobitovog razvoja strateških proizvoda.

 

Raspravljajući o dostupnosti raznih servisa i library-a, Dobrić je odgovorio kako developeri, ali i cijela civilizacija postaju sve produktivniji, ali je nadodao da je broj problema u univerzumu konstantan, jer kada riješimo jedan, izmislit ćemo novi.

Za kraj rasprave, Petrina je zaključio kako smatra da će se development možda otići u nekom novom smjeru, ali će budući developeri biti kreativniji nego ikada.
 
Okrugli stol pod nazivom „Cybersecurity u financijskoj industriji“ pod moderatorskom palicom Igora Pavlekovića (Microsoft) činili su Milan Parat – izvršni direktor Korporativne sigurnosti i CSO PBZ grupe, Draženko Kopljar – član uprave PBZ-a i COO te Damir Blažeković – direktor Direkcije supervizije informacijskih sustava u HNB-u.

Dobro pripremljeni panelisti vješto su odgovarali na pitanja vezana uz povijest hakerskih napada na hrvatski financijski sektor, trenutno stanje sigurnosti u financijskim institucijama te pitanja o mjerama prevencije hakerskih napada.

Odgovarajući na Pavlekovićevo pitanje o razlici hakerskih napada u prošlosti i danas, Parat je rekao da smatra kako su se napadi unaprijedili obzirom da hakeri  danas vrše napredne phishing napade, a kao najveću metu istaknuo je pravne osobe. Osim phishinga, objasnio je da se hakeri koriste i tehnikama socijalnog inžinjeringa, a ponekad rade i ciljane napade na infrastrukturu banaka.

Panelisti su se složili da se, unatoč tome, hrvatske financijske institucije uspješno brane od hakerskih napada, obzirom da hakeri uspiju otuđiti samo 5.5% ukupnog iznosa neautoriziranih transakcija.

 Na posljednjem stolu pod nazivom „Okrugli stol: Office 365 Groups, SharePoint Sites, Microsoft Teams, Yammer = koji je pravi izbor za mene?“ prisustvovali su Toni Frankola (u ulozi moderatora) – suosnivač tvrtke Acceleratio d.o.o, Adis Jugo (skybow AG), Tomislav Tipurić – Partner Technology Strategist u Microsoftu Hrvatska i Stjepan Vuković – voditelj odjela Poslovnog savjetovanja u tvrtci InfoCumulus.

Pričajući o svojim iskustvima bavljenjem integracijom kolaboracijskih rješenja, sudionici okruglog stola dotakli su se i problema s kojima su se susretali u tom procesu kao i rješenja i načina kako pristupiti njihovom rješavanju.

Jugo je zaključio kako ne bi mogao funkcionirati bez kolaboracijskih alata te ukazao na povećanje produktivnosti nakon što ih je počeo koristiti, dok Tipurić priznaje da promjena ponekad boli jer produktivnost u početku ponekad pada prilikom usvajanja novih alata.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.