četvrtak, 09. ožujka 2017.

Intervju: Ljubo Brodarić

Donosimo vam intervju s Ljubom Brodarićem koji će i ove godine na WinDays konferenciji sudjelovati u ulozi predavača.

Kroz godine iskustva kao predavača na temu Microsoftovih rješenja, koje su top tri teme koje vas prate u raznim nastupima?

Mene osobno, a također i većinu mojih kolega predavača, uglavnom određuju tehnologije s kojima se družimo svakodnevno. Ja većinu vremena provodim u dizajnu, implementaciji i održavanju takozvanih visoko dostupnih rješenja koja su zasnovana na virtualizaciji, klasterima i pohrani podataka. Ova tri segmenta su osnova za sva moja predavanja to jest radi se o Windows Failover Clusteringu i tehnologijama za izgradnju sustava za pohranu kao podlozi za neko rješenje, Hyper-V tehnologiji kao nadogradnji tog klastera i SQL Serveru kao nečemu što stvarno radi nešto "korisno". Poticaj za predavanja obično dolazi iz svakodnevnog života tijekom implementacije nekih rješenja, pri čemu ponekad naletite i na neku skrivenu zamku. Upravo takve situacije i želja da ostalim kolegama olakšate primjenu pojedinih tehnologija su motiv, ali i odrednica konkretne teme predavanja.

Tema vašeg predavanja na prošlogodišnjoj konferenciji u fokusu je imala tajne Windows Failover Clustera. Ima li kakvih vijesti ili novih misterija u ovome segmentu IT-ja?

Microsoft se zaista trudi sa svakom novom inačicom operacijskog sustava, ali i drugih proizvoda u svom portfelju, donijeti nam pregršt novih funkcionalnosti. Kao Microsoft MVP u mogućnosti sam vidjeti i upoznati nove funkcionalnosti mnogo prije njihove službene objave. To je veoma uzbudljivo s tehničkog gledišta, ali i kako moji kolege znaju kazati "prokletstvo" jer ne smijete neke detalje podijeliti s drugima prije službene objave. Windows Server 2016 je srećom dostupan svima već neko vrijeme i iskreno se nadam da nema više velikih neotkrivenih tajni. Za one koji možda nisu svjesni najvažnijih novosti u području visoke dostupnosti i pohrane pokušat ću nabrojiti neke. Cluster OS Rolling Upgrade je mogućnost nadogradnje operacijskog sustava poslužitelja u klasteru bez zaustavljanja što pojam visoke dostupnosti stavlja u fokus cijelog sustava. Storage Spaces Direct omogućava nam izgradnju sustava za pohranu bez zajedničkih i takozvanih Single Point of Failure točaka. Storage Replica oslobađa nas potrebe za izgradnjom komplicirane mrežne infrastrukture i famoznog vendor locka da bi mogli graditi geografski protegnute klastere. Tu je još čitav niz novih funkcionalnosti kao što su: Cloud Witness, Virtual Machine Resiliency, Site-aware klasteri, Workgroup i Multi-domain klasteri, VM Load Balancing i Start Order i tako dalje. Ako je netko propustio nešto od navedenog neka potraži dodatne detalje jer se zaista radi o fascinantnim tehnologijama i njihovim mogućnostima.

Windows Server i Microsoft Azure – koje najrecentnije novosti iz procesa implementacije OS-a u cloud sustav možete podijeliti s nama?

Moji korisnici su uglavnom velike tvrtke iz telekomunikacijske arene i energetskog sektora s velikim IT odjelima i infrastrukturom. Zbog specifičnosti vlastite infrastrukture, posla kojim se bave i određene pravne regulative cloud infrastruktura se koristi kao produžetak vlastite, a ne kao potpuna zamjena iste. Ovdje prvenstveno mislim na hibridni model gdje se oblak koristi za smještaj sustava za oporavak u slučaju katastrofe, čuvanje pričuvnih kopija određenih sustava i slično. Osim poslužiteljske infrastrukture tu se nađu i neki drugi zanimljivi projekti kao što je implementacija oblaka u industrijskom sektoru. Bez da otkrivam previše detalja kazat ću da se radi o izradi mobilne aplikacije za nadzor i upravljanje nekim industrijskim procesima, distribuciju te održavanje aplikacije i industrijskih tableta pogonjenih Windows 10 OS-om korištenjem Microsoft Intune servisa. Implementacija bi trebala uključiti i korištenje Azure Active Directoryja-a te Microsoft Operations Management Suitea za djelomični nadzor infrastrukture koja u pozadini pogoni razne industrijske procese.

O čemu će biti riječ na vašem predavanju ovogodišnje WinDays17 Technology konferencije?

Ja kao i većina ostalih predavača najčešće nastojim prezentirati nove tehnologije i njihove mogućnosti te načine implementacije. Ono što sam uočio svih ovih godina kao predavač na raznim konferencijama je nedostatak određenih osnovnih znanja o pojedinim tehnologijama. To me natjeralo da počnem kreirati predavanja koja sadržavaju u jednom svom dijelu pogled na neke fundamentalne tehnologije, a u drugom dijelu pak donose razne mogućnosti tek dostupnih tehnologija. Ni ovoga puta neće biti drugačije. Pričat ću o tome kako SQL Server instalirati na takozvani Cluster Shared Volume, na što treba paziti prilikom implementacije, a bit će riječi i o Failover Clusteru u Azuru koji je doslovce prije nekoliko dana postao i službeno podržan. No, da ne bih ispričao baš svaki detalj predavanja nešto ćemo ostaviti i za WinDayse, a ovo neka bude neki mali teaser za samo predavanje.     

Godinama ste dio brojnih nacionalnih i internacionalnih konferencija – što biste istaknuli kao posebne karakteristike Microsoft WinDays konferencije?

WinDays konferencija najveća je tehnološka konferencija u regiji i pohodim je već preko jednog desetljeća, u početku kao sudionik, a posljednjih nekoliko godina i kao predavač. To je prva prava IT konferencija na kojoj sam imao priliku učestvovati i kao takva ima posebno mjesto u mom kalendaru konferencija. Kao jedna od posebnosti su fantastične lokacije konferencije, pogotovo prošlogodišnja na gotovo bajkovitom otoku Svetog Nikole u Poreču. Za one malo starije, ali samo malo, spomenut ću i Opatiju bajnu koja je nama sudionicima ostala u prekrasnom sjećanju. Naravno, neću preskočiti ni tehnološku stranu konferencije od koje očekujem prikaz IT trendova, smjer u kojem će IT krenuti, kako da se svi skupa najbolje snađemo u svemu tome te puno dobrih predavanja. WinDays konferencija je definitivno mjesto gdje se može puno naučiti, ako želite naravno. Moram spomenuti i druženja s ostalim sudionicima koja su obično mnogo intenzivnija na WinDays konferenciji od nekih drugih, a neke od svojih dobrih prijatelja sam upoznao upravo tijekom tih neformalnih druženja, da bi s vremenom postali veoma bliski. Još ću kazati da kada ste predavač konferenciju doživljavate na malo drugačiji način, prvenstveno zbog jedne pozitivne doze stresa da se predavanje odradi na najbolji mogući način. Mislim da sam već negdje kazao da se WinDaysi teško mogu opisati jer ih treba doživjeti i zato pozivam sve koji mogu da dođu na konferenciju.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.