ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Intervju: Irena Weber

Konferencija nam je sve bliže i bliže, a kako teku pripreme i što nas sve očekuje na ovogodišnjim WinDaysima saznajte iz razgovora s direktoricom konferencije, Irenom Weber.

Zakoračili smo u travanj, a konferencija nam je sve bliže i bliže. Kako teku pripreme te koliko sudionika očekujete ove godine na WinDays17 konferenciji?

Pripreme teku odlično. Još desetak dana i u Poreču smo. Ova konferencija zahtijeva opsežnu pripremu koja je krenula odmah nakon što su završeni prošli WinDaysi - analiziramo što je bilo dobro, gdje imamo prostora za unaprjeđenje i pokušavamo sve sagledati kako bi novi WinDaysi bili još bolji;  sadržajno, koncepcijski i logistički, a istovremeno pridajemo pažnju zabavi.  Ove godine očekujemo više od 1800 sudionika, a kako sada stvari stoje to ćemo i ostvariti.

Kao direktorica ovogodišnjih WinDaysa, što biste posebno istaknuli kao njene prednosti i ključne faktore? Zašto je to konferencija koju poslovni i IT stručnjaci ne smiju propustiti u 2017. godini?

Ovogodišnje izdanje WinDays konferencije tematski se nastavlja na ono što smo komunicirali prošle godine. Prošlogodišnji slogan konferencije bio je „Pokrenimo ideje„ te smo se bavili stvaranjem uvjeta za razvoj i privlačenje talenata, što je osnovni preduvjet za brži gospodarski razvoj. Uzevši u obzir potencijal koji ova zemlja nesumnjivo ima, ove godine smo odlučili otići korak dalje. Slogan konferencije je „Iskoristimo potencijal“, a kako smo mi tehnološka tvrtka, potencijal za povećanje konkurentnosti države i realnog sektora vidimo u usvajanju i korištenju digitalne tehnologije koja je dokazala da moze potpuno preokrenuti i unaprijediti poslovne modele, dati organizacijama jedno potpuno novo lice, kao i nove vrijednosti za njene korisnike ili klijente. Uglavnom,  mogućnosti su nebrojene. Sukladno tome na ovogodišnjoj konferenciji pričat ćemo o transformacijskim projektima ne samo u svijetu, već ćemo naglasak staviti na konkretne primjere digitalne transformacije iz Hrvatske. Pokušat ćemo odgovoriti i na pitanje što je potrebno kako bi se jedna takva transformacija i dogodila, koji su to uvjeti koje i država mora osigurati. Naravno tu je uvijek pitanje obrazovanja i vještina za poslove budućnosti te kako poslovni ljudi i država odgovaraju na te izazove.

WinDays konferencija je startala kao tehnološka konferencija, a posljednjih 7 godina veliki je naglasak i na Business dijelu. Čime će se ove godine baviti Tech dio i što biste konkretno istaknuli kao glavne momente na cijeloj Konferenciji?

Glavna tema tehnološkog dijela konferencije je sigurnost informacijskih sustava, no dodirnut ćemo i brojne druge tehnološke trendove te raspravljati o novim unaprjeđenim alatima. S obzirom da je open source nešto što smo kao kompanija prigrlili i poštujemo ga, imat ćemo veliki broj predavača i zanimljivih predavanja koja se bave otvorenim kodom. Jedna od zanimljivosti je dolazak RedHata na konferenciju. Radi se o najvećem open source provideru na svijetu koji nudi Linux kao OS, a opet s druge strane već dugi niz godina surađuje s Microsoftom kako bi njihova rješenja bila podržana na Azure i Windows Server Hyper-V platformama. Tehnologija treba postati dio svakog poslovnog procesa i obrnuto, a o tome će govoriti istaknuti predavači poput Alena Delića, Adisa Juge, Damira Dobrića i Mustafe Toromana. I ove godine će na tehnološkom dijelu konferencije biti format predavanja od 30 minuta, dok će se za predavanja koja su naprednija te nekoliko okruglih stolova nastaviti s formatom od 45 minuta, a novost će biti i što će Technology Keynote po prvi puta biti nakon Središnoj svečanosti u sportskoj dvorani hotela Diamant. Osim toga, za cijelu konferenciju smo pripremili nekoliko novosti koje će vjerujemo biti osvježenje, pa ćemo ovogodišnja predavanja i okrugle stolove učiniti više interaktivnijima.

Na poslovnom dijelu konferencije imati ćemo niz primjera hrvatskih tvrtki koje su dovršile neke projekte digitalne transformacije ili još prolaze kroz njih. To je proces koji nikada ne prestaje, ali putem primjera raznih veličina tvrtka, malih, srednjih i velikih, kao i državnih institucija želimo ukazati na nužnost digitalne transformacije za svaku organizaciju te podijeliti dosadašnja iskustva i tako pomoći onima koji će tek započeti taj proces. Izdvajam tvrtke Agrivi i Podravku te Državni zavod za statistiku koji će predstaviti svoje projekte.

Osim toga govorit ćemo i o transformaciji Microsofta. Kako bismo postali leader u digitalnoj transformaciji kao i pružatelj rješenja za druge organizacije morali smo proći transformacijski proces. Baza naših proizvoda i usluga je danas Cloud, no to nije uvijek bilo tako. Transformacija ne znači samo transformaciju poslovnog modela, već znači i promjernu organizacijske kulture, između ostalog pristup rješavanju problema kao i stvaranje učeće organizacije. O tome će, između ostalog, govoriti Don Grantham, direktor Microsofta za Centralnu i Istočnu Europu te otkriti što radimo s korisnicima kako bismo realizirali našu misiju – osnažiti svaku organizaciju i pojedinca na svijetu da postignu više.

Nezaobilazan format na WinDays konferenciji su i okrugli stolovi. Izdvajam okrugli stol “Zašto i kako smo stvarali digitalno konkurentne projekte?“ putem kojeg ćemo istaknuti potrebu promjene poslovnih modela tvrtki u skladu s digitalnom transformacijom te okrugli stol “Što učiniti ODMAH kako bismo postavili obrazovanje za vještine budućnosti“ na kojem će sudionici kao što su Nenad Bakić, Dragan Primorac, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, te Goran Radman, prodekan Visokog učilišta Algebra, ukazati kako će glavnu pokretačku snagu digitalne konkurentnosti u Hrvatskoj uskoro činiti digitalne vještine zaposlenika.

Na WinDayse stiže i svjetski poznati motivacijski govornik Miles Hilton-Barber. Koliko znači i smatrate li da će takvo ime samo po sebi skrenuti dodatnu pozornost na konferenciju?

S obzirom da razgovaramo o transformaciji i promjenama, ove smo godine odlučili dovesti jednog od najpoznatijih motivacijskih govornika na svijetu Milesa Hilton-Barbera kako bi motivirao sudionike na promjene. Govorit će kako su potencijali za promjenu prvenstveno u nama, a  ne u našem okruženju. On će nam prenijeti nekoliko važnih poruka, između kojih izdvajam kako neuspjesi koje doživljavamo nisu tragedija već su put do višeg cilja, odnosno da im je svrha da nam pomognu da shvatimo kako možemo puno više. Još je možda važnije saznanje da su jedina ograničenja koja imamo, ona koja si sami postavimo. Mislim da činjenica da je Hilton Barber slijepi avanturist koji je postavio brojne svjetske rekorde ekstremne izdržljivosti dovoljno govori o njegovom kredibilitetu za ovu temu.

Poznato je kako je WinDays konferencija na glasu kao jedna od najjačih poslovno - tehnoloških konferencija u regiji. Na kojim podučjima vidite još prostora za napredak?

Uvijek tražim i razmišljam o unaprijeđenjima u svakom vidu konferencije, od sadržaja konferencije do popratnih aktivnosti. Glavni mi je cilj da naši sudionici odu kući s WinDaysa zadovoljni jer su naučili nešto novo, jer su upoznali i razgovarali s nekim osobama koje im mogu pomoći ili kojima oni mogu pomoći oko nekog poslovnog problema, jer su vidjeli nove tehnologije na djelu i tome slično.  Bitno je da svaka naša konferencija obrađuje teme koje su trenutačno aktualne u svijetu i Hrvatskoj. Mislim da smo ove godine dobro prepoznali prekretnicu na kojoj se nalaze hrvatske organizacije vezano uz digitalnu transformaciju. Svi govore o tom pojmu, jedan dio organizacija je ozbiljno počeo transformaciju, a puno njih namjerava. Želimo da ubrzo onih koji su počeli transformaciju bude puno više od onih koji to tek namjeravaju i zato smo se ove godine fokusirali na taj izazov. Sljedeće godine će biti nešto novo, aktualno, a i samom formatu konferencije ćemo nastaviti dodavati osvježenja kako bismo i dalje ostali najvažnija poslovno-tehnološka konferencija u regiji.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.