srijeda, 12. travnja 2017.

Intervju: Igor Pavleković

Kakvo je viđenje WinDays konferencije iz perspektive Igora Pavlekovića, nekada sudionika, a danas predavača i direktora Technology konferencije, saznajte u intervjuu.

1. WinDays konferencija bez Vašeg prisustva sada je već nezamisliva, nekada kao sudionik, zatim predavač, a sada i kao glavni direktor WinDays17 Technology konferencije. Koja uloga Vam ipak najviše odgovara i zašto?

Uf, baš sam neki dan po ormaru tražio majice i shvatio da imam sudioničku WinDays6, što znači da su mi ovo 11. WinDaysi. Sjećam se kako sam bio sretan kad sam saznao da idem na konferenciju. To mi je bilo prvi puta u životu da sam bio na takvoj konferenciji. Sjećam se da sam na povratku za Zagreb iz Opatije razmišljao o snazi i količini razmijenjenog znanja koje je bilo prisutno tamo. Dvije godine nakon toga prvi puta sam sudjelovao kao predavač s Robertom Petrunićem na pred-konferencijskom danu. Specifično, pričali smo o funkcionalnostima Windows Servera 2008 koji je tada predstavljao revoluciju u poslužiteljskim operacijskim sustavima. Tada mi nije na pamet palo kako ću za 9 godina ja biti taj koji će biti glavni za sadržaj WinDays17 konferencije.

Kada sam saznao da sam direktor ovogodišnje WinDays17 Technology konferencije, prvi osjećaj je bio ushićenje, a nakon toga strah. Naime, ljestvica očekivanja naših sudionika tijekom ovih godina postavljena je na prilično visoku razinu, a dosadašnji direktori su ju dodatno svake godine povisili. Naročito Tomislav Tipurić, koji je konferenciju svih ovih prethodnih godina vodio izuzetno vješto te je  put koji je on utabao bilo relativno jednostavno slijediti. Lagao bih kad bih rekao da je jednostavno - nije, ali biti direktor WinDays Tehcnology sadržaja je definitivno izuzetna čast i izazov koji mi nije bio problem prihvatiti. Naravno, cijeli tim, kako u Microsoftu, tako i u tvrtkama koje realiziraju konferenciju s nama, zaista je velika podrška, ali i njihovo iskustvo rada na dosadašnjim WinDaysima bilo je od izuzetno velike pomoći.

Najdraža uloga - pa teško ju je odabrati. Svaka uloga ima svoje prednosti i mane. Kao što sam rekao, najmanje iskustva imam kao sudionik, tako da živim u uvjerenju kako je ta uloga najlagodnija - obilaziš predavanja, kad poželiš popiješ kavu na suncu, navečer odeš na party i dobro se zabaviš, a ujutro kad želiš ponovno kreneš na predavanja. Kao dugogodišnjem predavaču, ta uloga je moja comfort zona i u njoj se najbolje osjećam, iako je jako teško opisati ljudima osjećaj izlaska pred nekoliko desetaka sudionika na predavanju, odnosno nekoliko stotina sudionika na keynoteu tijekom kojeg se miješaju adrenalin i trema ispod reflektora. To je nešto što je ljudima poput mene gorivo i svojevrsna hrana. No, kao što sam i rekao, direktorska palica ima puno svojih prednosti, a jedna od njih je što ponekad mogu preuzeti i predavačku ulogu.

2. Dugogodišnja karijera u IT svijetu donijela Vam je i razna priznanja, a naglasak svakako treba staviti na Microsoft MVP nagradu za Office 365. Postoji li još poneko IT polje koje Vam je jednako ili barem približno drago kao Office 365?

2004. godine, iako sam radio već nekih 5 godina u IT struci, desila mi se prekretnica u poslovnom životu. Naime, prijavio sam se na natječaj koji je bio organiziran od strane učilišta Algebra i časopisa Mreža u kojem se dijelila MCSA akademija na temelju rješenja poslovnog problema izgradnjom IT sustava. Osvajanjem te akademije, dobio sam vjetar u leđa i krenuo u svijet certifikacije. Primarno Microsoft  certifikatima, pomoću kojih sam tijekom vremena zavolio Microsoft Exchange server, što je ujedno bila i moja prva MVP nagrada. Tada je nekako započela i komercijalno biti dostupna usluga Office 365 te sam proširio svoju specijalizaciju i interese na novi model poznatih usluga, čime sam dobio i promjenu MVP nagrade u Office 365. Sjećam se te prve godine, bilo nas je samo 20-ak u cijelom svijetu i bila mi je izuzetna čast biti među tom biranom ekipom.

Da, dva područja su mi posebno prirasla srcu. Iako sam kroz svoj IT život bio i developer i DB admin i sistemaš i upravljao networkingom, nekako su mi najdraži sustavi kolaboracije. Sustav koji omogućava razmjenu informacija, kreiranje ideja, pomaže pri donošenju poslovnih odluka, a opet s druge strane toliko irelevantan i nevažan u usporedbi s poslovnim sustavima - zato mi je drag. Office 365 omogućava upravo to i puno više i zato ga stavljam na prvo mjesto, pogotovo njegov Exchange sustav. Drugo područje koje mi je izuzetno drago, kako profesionalno, tako i privatno, je informacijska sigurnost. Tema sigurnosti općenito mi je bila izuzetno interesantna na početku karijere pa je s vremenom evoluirala prema informacijskoj sigurnosti. Iako danas tu temu više ne stignem toliko pratiti koliko bi volio, smatram je izuzetno važnom u današnjem IT svijetu, a ponekad joj se ne pridaje fokusa koliko bi trebalo pa stoga čitamo u vijestima o probojima, financijskim gubitcima i ostalim negativnim vijestima vezanim uz tu tematiku. Zato sam ove godine toj temi pridao poseban naglasak tijekom konferencije jer je to tema koja je važna i sistemašima i developerima i bazašima, ma svima!

3. WinDays17 Technology sudionicima će pružiti više od 100 predavanja brojnih stručnjaka iz Hrvatske, ali i inozemstva. Kada biste kao sudionik sudjelovali na konferenciji, predavanja kojih predavača ne biste propustili?

U ovogodišnjoj ulozi teško mi je izdvajati pojedinačna predavanja. Kada se gleda slika, odnosno mozaik svih predavanja, svaka ta pojedinačna kockica i predavanje su sastavni dio cjeline, odnosno WinDays17 Technology konferencije. Posljednjih nekoliko godina, kad god bih imao priliku poslušati neko predavanje, pogledao bih raspored i uvijek bio u dilemi koje predavanje od onih koja se održavaju u istom terminu odabrati. Jer uvijek je dilema birati predavanje po opisu, naslovu ili po predavaču.

Definitivno, format koji se prethodnih godina pokazao kao pun pogodak su okrugli stolovi. Ove godine smo ih pripremili nekoliko u raznim smjerovima konferencije, tako da definitivno njih ne bih propustio jer će na svakom biti i atraktivne teme, ali i govornici će svakako biti zanimljivi i interesantni. Zanimljivo mi je bilo promatrati kada sam poslao kolegama iz Content tima, inače zaduženim za odabir sadržaja konferencije, upit o ideji za okrugle stolove, reagirali su ne samo pozitivno, nego su svi rekli da žele sudjelovati na svima njima, bez obzira jesu li za sistemaše ili developere.

4. Iako sada u ulozi glavnog direktora WinDays17 Technology konferencije, održat ćete i predavanje na temu Business DEMO. Što od Vašeg predavanja mogu očekivati sudionci?

Iskreno, još uvijek kolega Tomislav Tipurić i ja nismo ulovili vremena i detaljizirali ovaj DEMO koji se održava tijekom Business dijela konferencije. No, svjesni smo činjenice kako taj demo mora biti usmjeren poslovnim ljudima kojima je tehnologija alat u postizanju poslovnih ciljeva, tako da će demo biti okrenut upravo u tom smjeru. Na koji način iskoristiti današnju tehnologiju i snagu koja ona ima kako bi neka tvrtka bolje i jednostavnije obavila poslovne zadatke.

Bez da otkrivam puno detalja, želimo zapanjiti i šokirati publiku jednostavnošću i snagom tehnologije dostupne kroz nekoliko klikova mišem.

5. Koji to faktori WinDays konferenciju čine jednom od najjačih i najznačajnijih regionalnih konferencija te koje koristi prema Vašem mišljenju sudionicima pruža prisustvovanje konferenciji?

Sumirano, to bi bila tradicija, iskustvo, relevantnost i aktualnost. To su faktori koje naši sudionici prepoznaju i cijene i daju snagu konferenciji da ima takav status. Današnji WinDaysi više nisu konferencija koja oko sebe okuplja samo tehnološke stručnjake Microsoft tehnologija, već je konferencija koja je sposobna okupiti poslovne stručnjake na svom Business dijelu, ali i informatičke stručnjake na Technology dijelu iz raznih područja i tehnologija, koja nisu ograničena samo na Microsoft tehnologije. Osim atraktivnih tema i cjelodnevnih predavanja koja više nisu usmjerena ka novostima određenih proizvoda, već primjeni proizvoda u rješavanju poslovnih problema, konferencija nudi i snagu ljudi, tj. sudionika na jednom mjestu. Volio bih znati koliko se novih poznanstava, koliko se novih poslovnih veza stvori za vrijeme konferencije, bilo tijekom pauza između predavanja na suncu ili navečer tijekom tradicionalnih i poznatih partyja. U svakom slučaju, prava doza novih znanja i vještina, isprepletena novim poznanstvima ili obnovom postojećih, uz dodatak dobre zabave - što čovjek može više poželjeti. Vidimo se u Poreču, na WinDays otoku.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.