ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Intervju: Adis Jugo

Kao predavač na WinDays konferenciji sudjelovat će i Adis Jugo, jedan od TOP 25 Share Point europskih influencera prošle godine.

Prošle Vas je godine industrija svrstala među TOP 25 europskih SharePoint influencera u Europi. Možete li nam ukratko ispričati koje su Vas aktivnosti i prakse dovele do ovog uspjeha?

Ja sam uvijek oprezan kada je takvo rangiranje u pitanju, jer kriteriji i način izbora nisu uvijek baš najjasniji. Ono što se valjda pratilo je rad u zajednici – blogovi, predavanja, paneli – a bio je i direktni izbor, gdje su ljudi mogli glasati za te, kako to zovu, influencere. Ništa se u biti s tim nije promijenilo, ja nastavljam raditi ono što sam i do sada, ali eto, nije loše znati da to neko cijeni J Usput, bilo je u svijetu, a ne u Europi, što daje jednu dodatnu težinu kada se zna da su i sve američke kolege tu uključene (a njih je, objektivno, najviše).

Vaša vam je prva Microsoft MVP titula dodijeljena upravo u kategoriji SharePoint Servera 2011. godine. Kako se ovaj Microsoftov segment mijenjao kroz vrijeme? Koju verziju biste istaknuli kao revolucionarnu za korisnika?

Oha, teško pitanje. Teško da se ijedan segment – ili produkt – sa Microsoftove platforme tako brzo mijenjao. Bio je to crazy ride sve ove godine – 2010. uvođenje client side developmenta, 2011. Office 365 i SharePoint online, 2012 apps, 2013 Azure Applications koje pricaju sa SharePointom, 2015 Microsoft Graph, prošle godine SharePoint Framework. Microsoft je odlučio da nam ne da ni malo mira, ali to je valjda i dobro J Sa čisto korisničke perspektive, najveće promjene su sigurno u SharePoint Online, iz samog razloga što cloud donosi neke mogućnosti koje su on premises teško izvodive. Evo, sada imamo na SharePoint online tzv. Modern Experience, koji potpuno mijenja korisničko sučelje SharePointa, i čini ga mnogo bližim današnjim modernim web servisima. To će se nekada spustiti i na SharePoint on prem, možda u sljedećoj verziji, ali korisnici SharePoint Onlinea već sada mogu uživati u „lijepom SharePointu“-

Koje prednosti za korisnike biste istaknuli kod novijih Microsoftovih alata, PowerApps i Flow? Na koji način ovi alati olakšavaju svakodnevni rad korisnika?

Brzo i jednostavno kreiranje jednodimenzionalnih formi, povezanih na logičke procese u pozadini. Te procese i forme može kreirati svako, sa minimalnim tehnološkim znanjem. To je zaista jedinstveno na tržištu trenutno. O PowerAppsima i Flowu sam govorio na prošlim WinDaysima, i mislim da sam bio i prvi koji je to „uživo“ pokazao u Hrvatskoj J

Od početka ste vjeran sudionik i predavač naše konferencije. Kako je proteklo prvo WinDays iskustvo na jednom otoku prošle godine?

Bilo je prelijepo! Kompletan ambijent, okolica, more, Sveti Nikola, tehnologija, prijatelji... Sve je to zaista bilo fenomenalno. Čak ni činjenica da mi je Nenad Trajkovsi dva puta pojeo večeru nije mogla pokvariti kompletan dojan.

I za zaključak, recite nam o čemu ćete predavati ove godine na WinDays Technology konferenciji?

Način na koji razvijamo software se mijenja, rapidno. U proteklih deset godina su promjene tolike, da je znanje kojie ste imali prije deset godina da nas skoro pa neupotrebljivo. Oblak, i servisi specifični za oblak, mijenjaju način na koji osmišljavamo i dizajniramo software. Pri svemu tome, mora se voditi računa o tome da taj sofware bude održiv, smislen. Moramo arhitekturi vratiti mjesto koje joj pripada, a što se pomalo izgubilo u svim ovim velikim promjenama proteklih godina. O tome ću pričati.

Kontaktirajte nas putem e-maila info@windays.hr te nas pratite putem Facebooka i Twittera.